בקריות יוצאים לים מוקדם. בשבע וחצי החול עדיין נעים לרגליים, החניה פנויה, ומי שתפס מקום טוב פורס מזרנים בנחת ומרגיש שסידר לעצמו יום מושלם. השאלה האמיתית מגיעה רק בעשר. השמש מטפסת, הרצועה הפתוחה מתחילה לצרוב, וכל מי שאין מעליו גג מתחיל לספור כמה זמן נשאר לו עד שהילדים ידרשו לחזור הביתה.
הציוד הרגיל מוכר לכולם: שמשייה אחת עם מוט מרכזי ויתד פלסטיק שנתקעת בחול. היא נפתחת בשתי דקות. היא גם מספיקה בדיוק לשני מבוגרים שיושבים צמוד, וברגע שמצטרפים שני ילדים, צידנית ותיק עם מגבות, הצל נגמר לפני האנשים. אחרי הצהריים, כשהשמש יורדת באלכסון, חצי מהחבורה כבר יושב מחוץ לכתם הצל בלי לשים לב מתי בדיוק זה קרה.
יש כאן גם שיקול שקשה למדוד בעין. שהייה ארוכה מתחת לקרינה אולטרה סגולה בשעות החמות היא הסיבה שכל הורה מחפש פינה מוצלת, וגג רציף לאורך היום עושה הבדל אמיתי בכמות החשיפה של המשפחה. ארבע רגליים ומשטח בד מתוח פותרים את זה אחרת לגמרי ממוט בודד שנעוץ באמצע.
למה השמשייה נכנעת והמבנה מחזיק
מוט מרכזי מייצר עיגול צל קטן שנע עם השמש. כדי לשמור על כולם מתחתיו צריך להזיז אותו כל שעה, ומי שניסה לעשות זאת עם יתד תקועה עמוק בחול לח יודע שזו עבודה של ממש. מבנה על ארבע רגליים מייצר מלבן צל יציב שמכסה את המזרנים, את הצידנית ואת העגלה, והשוליים שלו רחבים מספיק כדי שהשמש הנמוכה של ארבע אחר הצהריים לא תחסל את כל השטח בבת אחת.
ההבדל השני מתגלה ביום עם רוח. שמשייה מתהפכת מפני שכל הכוח מרוכז בנקודה אחת, בעוד מסגרת סגורה מפזרת את העומס על ארבע פינות ומחזיקה גם כשהבריזה מתחזקת. למי שמחפש גזיבו לשימוש בחוף כדאי להסתכל דווקא על הדגמים המתקפלים והקומפקטיים, אלה שנפתחים במנגנון מספריים ונסגרים לתיק צר, מפני שהם נועדו לעלות ולרדת באותו יום ולא לעמוד עונה שלמה במקום אחד.
המשקל מכריע. מבנה כבד מדי יישאר במחסן אחרי הפעם השנייה שגררו אותו מהחניה, גם אם הצל שהוא נותן מצוין.
עיגון בחול הוא החלק שמדלגים עליו
חול לא מחזיק יתדות. אפשר לתקוע מסמר ארוך ולהרגיש שהוא נכנס יפה, ואז מגיעה משיכה אחת של הרוח והוא יוצא כאילו לא היה שם מעולם. בחוף העיקרון הוא משקל במקום נעיצה: משקולות שנתלות על הרגליים, או שקיות בד שממלאים בחול במקום ומרוקנים לפני הנסיעה חזרה, כך שלא צריך לסחוב אותן מלאות מהבית.
יש טכניקה שעובדת אפילו טוב יותר, והיא לא עולה כלום. חופרים גומה קטנה לכל רגל, מכניסים את הרגל פנימה ודוחסים סביבה חול לח מהשכבה התחתונה. החול הרטוב מתנהג אחרת מהחול היבש שבפני השטח, והרגל מפסיקה להחליק הצידה בכל פעם שמישהו נתקל בה בדרך למים.
כדאי גם לקרוא את הרוח לפני הפתיחה. באזור המפרץ הבריזה מהים מתחזקת לרוב אחרי הצהריים, ומבנה שנפתח בבוקר בלי משקולות עלול להפוך לעפיפון בשלוש. אם מנמיכים קצת את הצד שפונה לרוח, העומס על המסגרת יורד והכול נשאר במקומו.
מה באמת נכנס לתא המטען
חמישה קילו הבדל נשמעים כלום בחנות ומרגישים הכול במאה המטרים שבין החניה למים. שלד אלומיניום קל בהרבה משלד פלדה בגודל זהה, והוא גם לא מחליד באוויר המלוח של קו החוף. פלדה חזקה יותר בחתך נתון, אבל אחרי כמה יציאות היא מתחילה לשלם על כך בכתמי חלודה סביב הברגים ובחיבורים שנתפסים.
אורך החבילה במצב סגור חשוב לא פחות. חלק מהדגמים מתקפלים לתיק צר עם גלגלים בקצה, ואפשר לגרור אותם ביד אחת בזמן שהיד השנייה מחזיקה ילד. אחרים דורשים שני אנשים ופתיחה מתואמת, וזה מתסכל בדיוק ברגע שבו כולם רעבים ורוצים כבר להיכנס למים.
הבד קובע כמה צל מקבלים בפועל. אריג צפוף חוסם יותר קרינה וגם מתחמם פחות למגע, ובד שמאפשר לאוויר לעבור מונע את תחושת הסאונה שמכירים ממבנים אטומים לגמרי. מי שמתכנן להשתמש במבנה גם ביריד, באירוע ספורט או בחצר הבית יעדיף אריג עמיד לדהייה, שלא יאבד את הצבע כבר אחרי קיץ אחד מול השמש הישראלית.
רגע אחד על החברה
את איזי גזיבו בע״מ מפעילה קבוצת איזיסקרין בע״מ, ולקבוצה יותר מעשרים שנה בעולם מבני התצוגה, הציוד לתערוכות וההצללה הממותגת. בבלגיה ובישראל מתנהלים הייבוא, הייצור והאחסון, ומול המזמין עובדים ישירות, בלי מתווכים, לפי סטנדרט איכות אירופי שנשמר מאז שהקבוצה נכנסה לתחום. אין קבלני משנה.
לחוף מתאים החלק הקל של הקטלוג: גזיבו הצללה לים, דגמים מתקפלים, שלדי אלומיניום ושמשיות מקצועיות עם מוט אמצע או מוט צד, כלומר בדיוק אותם פריטים שאפשר להעמיס על רכב פרטי ולהקים בלי צוות ובלי כלים. יש גם אולם תצוגה בראשון לציון. מי שמעדיף למשש את הבד ולנסות את מנגנון הפתיחה בידיים לפני שהוא מחליט יכול לבדוק שם את שני הדברים באותו ביקור.
הבדיקה המועילה ביותר נעשית עוד לפני היציאה לים. פותחים את המבנה פעם אחת בחצר או בחניה, סוגרים אותו, ומודדים כמה זמן זה לקח לאדם אחד. אם התשובה סבירה, הוא יגיע לחוף שוב ושוב לאורך כל הקיץ. אם לא, הוא יישאר במחסן, וחבל על הצל שנשאר שם איתו.