הסכמי הממון הולכים ותופסים תאוצה לא רק בחברה הישראלית, אלא גם בעולם המערבי כולו. באופן כללי, ניתן לומר, שככל שיש לבני הזוג יותר רכוש, גם אם הוא פחות או יותר שווה בהיקפו, וודאי כאשר יש בינכם פערי רכוש, כך תהיו מעוניינים יותר לעשות הסכם ממון. ברור שלרוב, היזמה לכך מגיעה מצד מי מבנכם שהוא בעל היותר רכוש, או בעל הפוטנציאל לצבור רכוש, יותר ממי מכם שהסיכוי שלו נמוך.אבל, ככל שמתרבים הסכמי הממון בין זוגות, כך גם נשמעים יותר ויותר ספורים, על הנזק והפגיעה שזה הביא למערכת היחסים.עו"ד אורי גנור מסביר את ההיבטים השונים.
כמי שהוא עורך דין הסכם ממון, העוסק ומתמחה באינטנסיביות רק בזה, הייתי אומר, שבקצרה, אלו הם ההיבטים השונים הנוגעים לדילמה ( האם לעשות או להימנע מלעשות הסכם ממון ).
אם תעשו כיום הסכם ממון, יתכן שעצם הדרישה לעשות הסכם ממון, תגרום למערכת היחסים שלכם נזק, מסוג של פגיעה באמון, ואז, איך אפשר לצאת לדרך של שיתוף מקסימלי, כאשר אין אמון?
אם תעשו הסכם ממון כיום, אבל מבחינת התוכן שלו, הוא יקפח אחד מכם, כמו למשל, שייקבע בו שבן הזוג חסר הרכוש, יקבל חלק מהרכוש של מי שהוא בעל הרכוש. במקרה כזה, חסר הרכוש מבניכם הרוויח, אבל בינינו, איך ירגיש בעל הרכוש, שחלק מרכושו, על פי השקפת עולמו, נגזל?
אם לא תעשו הסכם ממון, ייתכן שזה יגרום למי מכם שהוא בעל הרכוש, לחשוש מבן זוגו, שמא בפרידה קשה, הוא ינסה לקבל מכם רכוש שלא היה שייך לו.
אם לא תעשו הסכם ממון, אולי הכל יזרום על מי מנוחות, אבל ההפתעה תגיע בשעת פרידה, במיוחד אם היא תלווה ברגשות של אכזבה, קנאה, ניצול וכעס.
אם לא תעשו הסכם ממון, יתכן שהמשפחות שלכם לא יאהבו את זה. אפשר ובהעדר הסכם ממון, אם הם לא ישתכנעו שמתנות שהם נותנים לכם, יהיו רק שלכם- יתכן שהם יימנעו מלתמוך בכם.
הדילמה היא אמתית. ללא ספק. אני מוצא את הדילמה הזו יומיום.
מה דעתכם אתם? האם אתם בעד או נגד?
כדי להקל עליכם לגבש את עמדתכם, אוסיף רק זאת:
ה"איך", זה מה שעושה את ההבדל, יותר מה"מה". הדרך בה תספרו לבן זוגכם על רצונכם לעשות הסכם ממון אתו, אופן הצגת הנושא, העדינות הרבה והאהבה שתלווה את המהלך, כולל הבנה לתחושות של בן זוגכם, אופן בחירת עורך דין מוסכם על ידי שניכם ( אל תפילו עליו עורך דין חבר, או עורך דין קרוב משפחה שלכם, או עורך דין של העסק המשפחתי של הוריכם ).
ברור שבהמשך, גם התוכן של ההסכם יהיה חשוב, ומידת נכונותכם להתפשר עם בן זוגכם, מתוך העדפת הפאן הזוגי והמשפחתי ביניכם, על פני הנפרדות המשפחתית והרכושית שלכם.
ואחרון, אם אתם חושבים שניתן לדחות את עשיית הסכם הממון לאחר כך, לאחרי הנישואין למשל, דעו לכם שזה יהיה קשה יותר, ולעתים, בלתי ניתן להשגה.
אז מה דעתכם? האם אתם בעד או נגד הסכם ממון?