המהות של ביטוח חובה לרכב היא להבטיח פיצוי כספי מלא לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים. כשמתרחשת תאונה ולרכב שמעורב בה אין ביטוח חובה תקף, נוצרת סיטואציה משפטית מורכבת. בכתבה זו תמצאו מידע מפורט על האפשרויות השונות של הגשת תביעת פיצויים גם במצב כזה.
סוגיית האחריות
באופן עקרוני אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי גם אם הוא עצמו אחראי לתאונה. יחד עם זאת הכלל הזה לא תקף כשלאדם אין ביטוח חובה. במצב כזה, הדרך היחידה לקבל פיצוי היא לתבוע את חברת הביטוח של נהג הרכב האחר שהיה מעורב בתאונה, אבל התביעה חייבת לכלול הוכחה לכך שהנהג האחר הוא זה שגרם לתאונה בהתנהגות חסרת אחריות.
אם הולך רכב נפגע ע"י רכב ללא ביטוח חובה, הוא זכאי כמובן לפיצוי. במקרים אלה תביעת הנזיקין מוגשת נגד "קרנית" – קרן שהוקמה בדיוק למטרה זו. חוק הפלת"ד הוא שמסדיר את אופן הזכאות והגשת תביעות לפיצויים בגין תאונות דרכים עם נזקי גוף.
תאונה עם אופניים חשמליים
אחד המקרים הנפוצים בשנים האחרונות של תאונה ללא ביטוח הוא תאונה עם אופניים חשמליים או קורקינט עם מנוע. אדם שנפגע תוך כדי רכיבה רשאי לתבוע את חברת הביטוח של נהג הרכב שפגע בו. אגב, גם אם לא התרחשה פגיעה ישירה, אבל הרוכב נאלץ לסטות בחדות מהמסלול כדי להימנע מהתנגשות ברכב, יש בסיס לתביעה.
כשהולך רגל נפגע מכלי רכב חשמלי דו גלגלי, הוא יכול לתבוע ישירות את הרוכב, בתנאי כמובן שמאתרים אותו ומוכיחים את אחריותו לתאונה. עם זאת חשוב לציין שאיתור הפוגע ותביעתו לא מבטיחים פיצוי, שכן מדובר באדם פרטי ולא חברת ביטוח ולכן חשוב לוודא שיהיה מסוגל לשלם את הפיצויים הנדרשים אם יקבע כך בית המשפט.
נהיגה ללא ביטוח שלא מדעת
כשאדם נוהג ברכב מתוך אמונה (אמיתית) שהוא מבוטח בביטוח חובה, הוא יוכל לתבוע את חברת הביטוח גם אם הפוליסה לא תקפה. למשל, כשחברת ביטוח מבטלת פוליסה אבל לא מעדכנת את בעל הרכב ולא מוודאת שהוא מודע לכך, או כשאדם נוהג ברכב השייך למקום העבודה.
כל תאונה ללא ביטוח היא כאמור מצב משפטי מורכב, כמו רשלנות רפואית בניתוח או באבחון. בהתאם רק עורך דין עם בקיאות בתחום הספציפי הזה יכול להבטיח את קבלת הפיצוי המרבי האפשרי, וגם לקיים את ההבטחה. משרד עו"ד זלצר הוא אחד המובילים בארץ בכל הנוגע לדיני נזיקין כבר מעל 50 שנים, ובפרט רשם הצלחות רבות בתביעות פיצויים אחרי תאונות דרכים ללא ביטוח.