טכנולוגיה מתקדמת, בטיחות גבוהה ויעילות אנרגטית, אלה שלושת הדברים העיקריים שניתן לדבר עליהם כשמדובר ברכב חשמלי. בשנים האחרונות, כמות הרכבים הללו גדלה פי כמה ברחבי העולם וגם בישראל אפשר ליהנות מהיתרונות שלהם כבר עכשיו.
בשנים האחרונות, עולם הרכב השתנה מאוד. יצרניות הרכב הגדולות העבירו את המשקל מייצור רכבים רגילים לייצור רכבים חשמליים ובתוך כמה שנים, חלקן כבר לא ייצרו יותר רכבים המונעים על ידי דלק.
השינוי הזה הוא חלק מהמאמץ העולמי להילחם בזיהום האוויר ולהפחית את ההתחממות הגלובלית. אולם, רכב חשמלי הוא לא רק רכב ששומר על איכות הסביבה בכך שאינו פולט זיהום ואינו מרעיש. אלה היתרונות הגדולים שלו והם ברורים. מעבר לכך, יש לרכבים חשמליים יתרונות נוספים שהם חשובים לא פחות כמו הטכנולוגיה שמאפשרת נהיגה טובה ובטיחותית יותר או המידע ונוחות הנהיגה שמוסיפים לחוויית הנסיעה.
אם ניקח לדוגמא רכב שכבר נמצא בארץ, טסלה מודל 3, נוכל לראות למה הכוונה. מדובר ברכב עם טווח נסיעה של חמש מאות ושמונים קילומטרים לטעינה חשמלית אחת, בעל שני מנועים ששולטים דיגיטלית על העברת הכוח לגלגלים האחוריים והקדמיים לשיפור בקרת האחיזה. מעבר לכך, יש ברכב מערכת של מצלמות בשלוש מאות ושישים מעלות ורדאר קדמי לזיהוי עצמים קרובים. בנוסף, ישנם חיישנים שאמורים למנוע התנגשות ומסייעים בעת החניה של הרכב.
מבחינת בטיחות הרכב, הדירוג שלו הוא הגבוה ביותר במבחני הריסוק גם בשל המבנה המחוזק וסופג הפגיעות וגם בשל סוג המתכות שבו. בנוסף, לרכב יש מערכות ששומרות על נסיעה בנתיב, התרעת חגורות בטיחות ובלימת חירום אוטומטית.
חוץ מאלה, יש ברכב מערכת המאפשרת נהיגה אוטונומית עתידית כשזו תתאפשר כאן. המערכת מתעדכנת און ליין במחשב של הרכב בהתאם לתנאים. באופן כללי, לרכבי טסלה יש מדי פעם עדכוני תוכנה שמשפרים את ביצועי הרכב ואת המערכות בו. אין צורך להגיע למוסך פיזית או להתעסק עם המחשב, הכל נעשה בפשטות ובקלות.
רכב חשמלי נוסף הוא פיג'ו e-208 עם טווח נסיעה של שלוש מאות וארבעים קילומטרים לטעינה אחת. יש בו מערכות לזיהוי רכבים מסביב ושמירה אוטומטית על מרחק בטוח מהם. מערכת נוספת, מזהה מכשולים בדרך, מתריעה ובולמת לבד במקרה הצורך, גם במהירות גבוהה. בנוסף, יש מערכת לתיקון הנסיעה בנתיב במקרה של סטייה, חיישני חניה והתרעה על ערנות הנהג במידת הצורך בזמן הנסיעה.
לפיג'ו יש מערכות נוספות שנועדו לסייע בזמן הנהיגה כמו חיישני גשם לשימוש במגבים, בקרת אקלים פנימית, מערכת מולטימדיה עם שליטה מרכזית על פונקציות מרכזיות ברכב, מערכת סאונד ואביזרי נוחות לשימוש הנהג והנוסעים ברכב.
כל אלה הן רק דוגמאות משני דגמים אקראיים של רכב חשמלי. ישנם כמובן עוד דגמים רבים של רכב חשמלי בארץ ולכל דגם יש טכנולוגיות מיוחדות לאותה חברה. בכל שנה הדגמים משופרים יותר ויש להם יותר פונקציות שעוזרות לחוויית הנסיעה שתהיה בטיחותית ונעימה עד כמה שיותר.
מעבר לכך, יצרניות הרכב משפרות כל הזמן את טווח הנסיעה של הרכבים החשמליים, את הסוללה ברכב שתחזיק יותר זמן ושהשימוש בה יהיה ארוך יותר. לאחרונה חברת טסלה אף הגיעה לטכנולוגיה שמאפשרת מחזור של הסוללה לאחר שהגיעה למיצוי ובמקום לזרוק אותה, ניתן יהיה להשתמש בחומרים שממנה היא עשויה פעמים נוספות ובכך גם לתרום לסביבה בצורה היקפית יותר.
חוץ מהרכבים עצמם, גם תשתיות הטעינה עוברות שינויים בשנים האחרונות. עמדות טעינה חשמליות הופכות למהירות יותר וזמן הטעינה מתקצר כל הזמן, ויש פריסה משמעותית של עמדות טעינה לרכב חשמלי בישראל. הסטנדרט החדש מאפשר טעינה מהירה תוך חצי שעה או פחות וכך אפשר לנסוע לטווחים ארוכים יותר עם פחות עצירות.
כאמור, רכב חשמלי הוא לא רק נקי ושקט, אלא גם בטיחותי ויעיל בכל נסיעה. אחרי שהגענו לשלב שבו רכב חשמלי זמין ונגיש לקהל הרחב, שהמודעות לסביבה גדלה והתבססה כאן, גם הבטיחות, הטכנולוגיה וחוויית הנסיעה מצטרפות למכלול היתרונות הקיימים ברכבים הללו כדי שנוכל ליהנות מהם כמה שיותר.