טעויות נפוצות בפתיחת עסק
חושבים לפתוח עסק חדש? לפני שאתם יוצאים לדרך כדאי שתיקחו בחשבון את הנתון הבא: מרבית העסקים החדשים לא שורדים את השנה הראשונה לפתיחתם. זה לא משנה אם מדובר בבית קפה, מועדון אגרוף או אתר מכירות באינטרנט, אף קטגוריה לא חסינה. למה זה קורה? יש מגוון סיבות, בסוף, הסגירה בפועל של העסק היא כמעט תמיד תוצאה של בור פיננסי. אבל יש הרבה דרכים שמובילות ל'בור' הזה, חלקן לא תלויות במישרין בעסק וקשורות לאקלים כלכלי שמקשה על פתיחת עסקים בישראל; חלקן הן טעויות שנובעות מחוסר ניסיון וניתן להימנע מהן. פרשנו עבורכם כמה טעויות נפוצות שעסק שיצליח להימנע מהן מראש, יגדיל באופן משמעותי את סיכוייו לצלוח את 'מבחן השנה הראשונה' ולעבור לשלב השגשוג והרווח.
עודף אופטימיות
אופטימיות היא תכונה מבורכת. כמעט כל מי שפותח עסק הוא במהותו 'אדם אופטימי', אבל פעמים רבות האופוריה שמתלווה לפתיחה גוררת עמה עודף אופטימיות שעלול לפגום בשיקול הדעת ולגרום ליזם המתחיל לקחת סיכונים מיותרים. סיכונים מטבעם הם סוג של הימור. הרבה פעמים ההימור יצלח, אך באותה נשימה הרבה הימורים מסתיימים בהפסד. כשאתם נוטלים סיכון שהוא בגדר הימור, קחו בחשבון שאתם עלולים לטעות והיערכו בהתאם. אנשים עם עודף אופטימיות נוטים לשכוח את זה.
כיסים לא מספיק עמוקים
מטרת העסק לייצר לבעליו הכנסה ורווח, אבל גם רומא לא נבנתה ביום אחד. פתיחת עסק דורשת השקעה בתשתיות, מלאי, כוח אדם ופרסום. כך שהימים הראשונים בחיי עסק אינם פשוטים: עודף הוצאות ומעט מאוד הכנסות. לוקח זמן לבנות קהל לקוחות ומי שלא לוקח את זה בחשבון בתחילת הדרך ומכין 'כיסים עמוקים' שיעזרו לו לשרוד את התקופה הראשונה עד שהעסק 'יתפוס' ויתחיל להרוויח, עלול לגלות שהבנק סגר את הברז.
חוסר תאימות בין תשלומים ותקבולים
הרבה פעמים גם עסק שעל הנייר הוא מאוד רווחי, מתרסק ונסגר. איך זה קורה? לפעמים מדובר בתכנון פיננסי לקוי שלא לוקח בחשבון את פער הזמנים בין ההתחייבויות הפיננסיות (תשלום לספקים, משכורות או התנהלות מול רשויות המס) ובין התקבולים – ש'על הנייר' זורמים, כי הלקוחות מקבלים מענה והעסק עובד – ומועד הפירעון שלהם.
בחירת שותפים לא נכונים
מרבית העסקים מתבססים על סוג כזה או אחר של שותפות. אם אין הרמוניה מקצועית בין השותפים, הסיכוי שהעסק יקרוס גדל. חייבים לערוך תיאום ציפיות וחייבים לגבות את השותפות בהסכמים. לפעמים אחד השותפים מתגלה כנוכל, לכן מומלץ לברר מראש, עם מי 'נכנסים למיטה' לפני שמתחילים. בדרך כלל פשוט מדובר בחוסר התאמה מקצועית וגם מי שהיו חברים טובים שנים ארוכות לפני שנכנסו לעסק משותף נופלים בנקודה הזו.
לסיכום, העצה הטובה שאנחנו יכולים לתת היא שתתכוננו, ובעיקר תסתמכו על ניסיונם של אחרים.