כאשר אנחנו מדברים על ביצים של יונים, אנחנו בעיקר מדברים על מצבים בהם יונים מקננות באזורים שבהם נמצאים בני אדם, ועל הסיכונים האפשריים הנשקפים להם כתוצאה מהביצים, הקן והיונים עצמן.
היונה היא בין בעלי החיים הראשונים שבויתו, אך כמו עוד בעלי חיים (ללא קשר לרמת הביות שלהם) היא יכולה להיות מסוכנת לבני אדם שכן היא וגם תהליך הקינון שלה נושאים עימם חיידקים, כינים וחומרים היכולים להוביל לבעיות בריאותיות אצל בני אדם.
מה הן הסיכונים הבריאותיים שיש ביונים?
מרבית הסיכונים הם בעקבות מגע ישיר עם היונים או התוצרים שלהן אך גם בעקבות נשימה של סביבת אוויר מזוהמת שהן יוצרות.
צואת יונים
מובילה להתפתחותם והתרבותם של פטריות וחיידקים, למשיכה של כל מיני טפילים מעופפים וזוחלים שבתורם גם מעבירים את המזהמים למקומות אחרים, כולל לאוכל הנמצא בבתים.
גוף היונה
נוצות, רגלים ומקור יכולים לשאת מחלות בעלות אופי זיהומי עבור בני אדם. מחלות כמו: חיידק הסלמונלה וחיידקי קולי היכולים להוביל להרעלת מזון, שלשול, כאבי בטן וחום. בנוסף החיידקים ונבגי הפטריות המתפתחים נישאים באוויר והם כוללים אלרגנים היכולים להוביל למחלות נשימה וריאות.
בנוסף, בעקבות ההימצאות שלהן בכל מיני מקומות בחיפוש אחר מזון הן יכולות לשאת על עצמן ואחר כן בקן גם טפילים כמו קרציות וכינים, היכולים להוות מטרד מציק ומסוכן לבני אדם ואף לחיות מחמד.
קן וביצי יונים
הקן עצמו הינו משטח עשוי מחומרים שונים המהווים מצע הקולט אליו חיידקים, קרציות, כינים, צואה המפתחת בקטריות וחיידקים.
מגע או נשימה עם האוויר באזור הקן והביצים יכול להיות הרבה יותר מסוכן מאשר מגע עם יונה, מכיוון שלרוב זהו אזור מוסתר שפחות חשוף למזג האוויר ויש בו רמה מסוימת של חום קבוע המהווה קרקע מאיצה להתפתחות של מזהמים ולמשיכה של חרקים וזבובים.
מסתור כביסה: המקום המסוכן ביותר להימצאות יונים
זהו אזור אהוב ושכיח על יונים שכן הוא מוגן מגשם ומשמש ובני אדם ממעטים להגיע אליו, אך הוא גם נמצא ליד חלונות, במקרים רבים יש בו חבלי כביסה ובגדים והקרבה הזו הופכת הימצאות יונים או קן וביצי יונים למסוכנת. במקרה כזה, יש לפעול בהקדם האפשרי להרחקת יונים ממסתור כביסה.
כיצד למנוע קנים של יונים וביצי יונים?
כדי למנוע מיונים לבנות לעצמן קן ולהטיל בו ביצים באזורים מסכנים או מטרידים לבני אדם יש למנוע מהן לראות את המקום או האזור כאזור המתאים לרבייה.
את המטרה הזו ניתן להשיג בכמה דרכים:
רשת
רשת נגד יונים היא האמצעי היעיל ביותר והעמיד ביותר למנוע מיונים בכלל להתקרב לאזור הבית או הבניין.
דוקרנים
הנחת משטחי דוקרנים באזורים בהם היונים מגלות עניין, יהפוך את המקום ללא נוח עבורן לא לעמידה ולא לבניית קן והן תתרחקנה מהמקום.
הפחדה ויזואלית ושמיעתית
התקנה של אמצעים שיעוררו פחד בקרב יונים (בובת עורב, מכשירים משמעי רעש, מתקנים מחזירי אור ומסנוורים) גם ימנעו מהם להגיע לאזור.
מה עושים כאשר מוצאים קן של יונים?
במידה והקן בשלבי בנייה או טרם הוטלו בו ביצים יש לפנות אותו תוך כדי שימוש בכפפות חד פעמיות ומסיכה להגנה על הנשימה.
במידה ובקן יש ביצים או גוזלים אז כבר יש מורכבות הכוללת היבטים של אנושיות וחמלה שכן, הזזה של קן עם ביצים או גוזלים תוביל קרוב למדי לנטישת הקן על ידי ההורים ולמותם של הגוזלים.
במקרה של רק ביצים בקן, ניתן לשקול העברת הקן למקום אחר אך לא מרוחק מדי גם במחיר של נטישת הקן.
במקרה של גוזלים, נראה כי האפשרות ההומנית היחידה היא לאפשר ליונים לגדל את הגוזלים, לשמור על בטיחות ומרחק ומיד כשהגוזלים עוזבים לפנות את הקן ולוודא שלא יחזרו לשם היונים.
למרות שיונה היא לא חיה מוגנת, עדיין חשוב לנהוג בה במידת הסובלנות והחמלה.