שכירים רבים חולמים על הרגע בו הם ינהלו עסק משל עצמם. לעצמאים רבים אשר יודעים לנהל ענייניהם יש יתרונות רבים על שכירים. הם יכולים להתפתח ועם כישרון וניהול נכון, להגיע לבעלות על עסקים בעלי היקפים עצומים כולל בינלאומיים. הם אדונים לעצמם לטוב ולרע, ולא תלויים בבוס אשר יכול להכתיב להם תנאיו, ובמקרים חמורים, לפטר אותם. הם מנהלים ומעצבים את העסק על פי טעמם האישי. מקימים תשתית טובה, בוחרים עובדים מקצועיים ומסורים ועוד. כל אלו, ואחרים נוספים, הם יתרונות שקשה למצוא אותם בחברות שכירות.
תכונות אישיות נדרשות
נשאלת השאלה: איך הופכים משכיר לעצמאי ב – 5 שלבים פשוטים. התשובה מעט מורכבת והדרך חייבת להיעשות עם תכנון נכון ובשלבים מדודים ומסודרים. צריך לציין, כי כדאי להתחיל את המיזם כאשר יש ניסיון רב בתחום בו רוצים לעסוק ורצוי כמנהלים. יש צורך ביכולות ניהול וביכולת לקבלת החלטות, בידע בניהול משא ומתן עסקי ואחר, בחוסן נפשי ופיזי, ביכולת לעמוד בלחצים ועוד. עסק פרטי, לפחות בתקופה הראשונה, מושתת רובו ככולו על הכישורים, התכונות והיכולות של הבעלים ובלעדי כל אלו קיים סיכוי גדול לכישלון וחבל. כישלון פירושו איבוד כספים, זמן וכרוך בטרדות נפשיות.
תהליך ההקמה
אז כך, עסק חדש מהווה עבור רבים שלב חשוב בחיים כאמצעי להרוויח כסף לפרנסה, להתבססות כלכלית, למימוש שאיפות עצמאיות וכדומה. על מנת שכל השאיפות הללו תצלחנה יש צורך להקים אותו היטב כבר מהצעד הראשון. פתיחת עסק אמורה להיעשות בחמישה שלבים עוקבים מבלי לדלג על אף אחד מהם.
שלב ראשון – אפיון העסק כלומר: תחום פעילותו, קהל היעד שאליו מכוונים, המוצר או השירות שמעוניינים למכור, מיקומו, חומרי גלם וציוד נדרשים, חשיבה על הון ראשוני להקמה וכדומה. בנוסף, יש צורך לבחור שם מתאים ורצוי אחד המגדיר אותו.
שלב שני – בניית תכנית עסקית שתפקידה לתת תמונת מצב נוכחית ועתידית לגבי נושאים כספיים וכלכליים. היא כוללת נושאים דוגמת: הון ראשוני נדרש, עלויות הקמה, רכישת ציוד דרוש, הוצאות שיווק ופרסום וכדומה. לאור התכנית העסקית ניתן יהיה לבדוק הלאה. מהיכן להביא הון ראשוני? הלוואה, מקורות עצמיים או מקורות כספיים אחרים? איך להתנהל עד להגעת הכספים הראשונים? איזה רזרבות כספיות יש להכין? ועוד.
שלב שלישי – הגדרת העסק והיקף פעילותו ורישומו ברשויות מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי. כאן יש צורך לקבוע את הישות שלו. קיימות 3 אפשרויות: עוסק זעיר, עוסק מורשה וחברה בע"מ. לכל סוג עסק יש את היתרונות והחסרונות שהוא מביא עימו. הבחירה נעשית, לרוב, על פי המחזורים העסקיים והיקפי הפעילות, הצרכים, החזון לעתיד, וכמובן, על פי טעם אישי.
שלב רביעי – הקמת העסק בפועל. יש צורך להכין מקום מתאים. בעסקים רבים אפשר להתחיל בבית ולאחר מכן לשכור או לרכוש מקום וכדומה. במידת הצורך יש להיעזר בבעלי מקצוע לשיפוצים, לעיצוב, להכנת שילוט, להכנת דברי דפוס וכדומה. יש צורך לרכוש ציוד וחומרים גלם ועוד.
שלב חמישי – שיווק לצורך רכישת לקוחות וקבלת הזמנות. את השיווק ניתן לעשות בדרכים שונות. על ידי נטוורקטינג, פרסום באינטרנט ובאמצעי מדיה אחרים ועוד. לאחר שיווק יעיל תתחיל העבודה האמיתית של ניהול העסק.
מומלץ להיעזר ביועצים עסקיים שיכולים לתרום מהידע והניסיון שברשותם. הם יכולים לספק ייעוץ כלכלי, להכין תכניות עסקיות, לסייע בהכנת הסכמים עם גורמים שונים, לדאוג לרישום ברשויות ולייצוג מולם. הליכה בדרך זאת תקטין מאוד את אי הודאות ותניח בסיס טוב מאוד לעתיד.