תושבת הצפון תושבת את רשת הבגדים ״רנואר״ בכ-100,000 ש״ח על פגיעה בזכויותיה, בעת שעבדה בסניף שבקניון עזריאלי בעכו.
ר׳, בת 25 מעכו שעבדה בסניף ״רנואר״ שבקניון עזריאלי בעיר, תובעת את הרשת בסכום של כ-100,000 ש״ח על רמיסת זכויותיה ואי עמידה בהתחייבויות החוקיות. ״התביעה הזו היא נורת אזהרה לכל מעסיק, גדול כקטן, שאינו מקפיד על זכויות עובדיו״, אומרת עו״ד חגית שווקי, המתמחה בדיני עבודה ומסייעת משפטית לתובעת.
התובעת עבדה בחנות במשך כשלוש שנים, בין 2012-2015 ובכתב התביעה שהגישה במרץ 2016 לבית הדין לעבודה בחיפה היא טוענת כי במהלך אותה תקופה לא שולמו לה דמי הבראה, שכרה החודשי השתנה מעת לעת בלא שעודכנה בכך, לא הועברו התשלומים הנדרשים לקרן הפנסיה שלה ועוד. לדוגמא, בחודש אפריל 2015 עמד שכרה השעתי על 29.42 ש״ח ואילו חודש לאחר מכן עמד שכרה על 25.78 ש״ח. ״חוק הגנת השכר מחייב מעסיקים לנהל פנקס שכר ולהציג בפני העובד את שכרו המפורט. מדי חודש התובעת הייתה מופתעת מחדש לגבי שכרה ולא יכלה להסתמך על שכר שעה כהווייתו״, מסבירה עו״ד שווקי.
לכן, לאחר דין ודברים ביקשה ר׳ כי הרשת תסיים את העסקתה בשל הרעת תנאי עבודה, וזו מסרה לתובעת מכתב סיום העסקה עד לתאריך 30.8.15, אך לא שילמה פיצויי פיטורין בהתאם לחוק. ״בהתאם לפסיקה, מקום בו לא שולמו לעובד זכויותיו מכוח החוק, הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה, העובד אינו חייב להמשיך להשלים עם התנהלות זו של המעביד ועומדת לו הזכות להתפטר בדין מפוטר, גם אם לא חלו שינוי או הרעה בסמוך למועד התפטרותו מהעבודה וכן גם אם במהלך תקופת העבודה לא העלה העובד טענה בנוגע לכך״, נכתב בכתב התביעה.
דוגמא אחרת לפגיעה בזכויותיה של ר׳ ניתן לראות באי תשלום דמי הבראה כנדרש בחוק. ״התובעת עבדה שנתיים ו-10 חודשים ובמהלך תקופת עבודתה שולם לה 7.5 ימי הבראה בלבד. (3.23 ימים במשכורת יולי 2014, 4.27 ימים במשכורת יולי 2015)- בהתאם לצו הרחבה הקיים במשק לגבי הבראה על הנתבעת חלה החובה לשלם עבור תקופת עבודתה 11.66 ימי הבראה (בהתחשב באחוזי משרה- 72.92%), משכך על הנתבעת להשלים 4.16 ימי הבראה״, מרחיבה עו״ד שווקי.
בכתב הגנה הכחישה רשת ״רנואר״ את כל הטענות שהונחו לפניה. ״לא ייתכן שמעסיקה כה גדולה כמו הנתבעת בתיק זה תעסיק מאות עובדים תוך רמיסת זכויותיהם, מבלי לשלם להם את כל זכויותיהם לפי חוק, לא תפריש עבורם דמי גמולים בהתאם לצווי הרחבה הקיימים במשק ותגרום לכל עובד שנאלץ לעזוב עקב תנאי העסקה ירודים, לרדוף אחריה ולגרום להם עוגמת נפש והוצאות״, מסכמת עו״ד שווקי.