כיום בחירת קרן פנסיה נתונה אך ורק להחלטת העובד/ת. השינויים בשוק הפנסיה בשנים האחרונות מסייעים לכם להשוות בין קרנות הפנסיה בצורה קלה ופשוטה ולממש את זכות הבחירה בקרן הפנסיה שמתאימה לכם גם בערוצים דיגיטליים
דסי ניר
התחלתם עבודה חדשה לאחרונה? כנראה שביקשו מכם לעדכן אם יש לכם חיסכון בקרן פנסיה ולאיזו קרן תרצו שהמעסיק יפקיד עבורכם. במקומות עבודה רבים נעזרים בסוכן שמחבר בין המעסיק לקרנות הפנסיה ולעיתים זה מרגיש כמו סרט נע שאין לכם שליטה עליו. בין אם כבר נקבעה לכם פגישה עם הסוכן ובין אם לא התחלתם עבודה חדשה אך חשבתם שאולי הגיע הזמן לבדוק מה קורה עם קרן הפנסיה שלכם, כדאי שתדעו איך בוחרים קרן פנסיה ומי יכול לבחור אותה.
מי יכול לבחור את קרן הפנסיה ומתי בוחרים?
רבים מופתעים לשמוע שהם יכולים לבחור את קרן הפנסיה שלהם בעצמם, למרות שזה המצב כבר משנת 2005. למעסיקים רבים יש סוכן שמסייע להם בביצוע ההפקדות לקרנות הפנסיה של העובדים, אך לא המעסיק, ולא הסוכן או כל יועץ אחר יכולים לבחור את קרן הפנסיה שלכם במקומכם. גם אם במקום העבודה שלכם נהוגה קרן כלשהי כברירת מחדל, אתם לא חייבים לבחור בה ויכולים לבחור בכל קרן פנסיה שתרצו. אתם יכולים להתייעץ עם בעל רישיון פנסיוני כמו סוכן שלכם, סוכן מטעם המעסיק או עם יועץ, אך בסופו של דבר ההחלטה היא רק שלכם.
את קרן הפנסיה שאליה תרצו שהמעסיק יעביר את ההפקדות שלכם תצטרכו לבחור בעת התחלת עבודה חדשה. אך בכל שלב, גם אם לא התחלתם עבודה חדשה לאחרונה, תוכלו תמיד לשנות את בחירתכם ולהעביר את החיסכון שצברתם לקרן פנסיה אחרת שמתאימה לכם. ולכן, בכל שלב חשוב להבין איך בוחרים קרן פנסיה ומה עליכם לעשות לשם כך.
מה כדאי לבדוק כשבוחרים קרן פנסיה?
בעבר היו הבדלים גדולים יותר בין קרנות הפנסיה השונות. משנת 2018, נכנס לתוקף תקנון תקני המנוסח בשפה אחידה, קלה ופשוטה, שלפיו פועלות כל קרנות הפנסיה בישראל. כך, לחוסכים קל יותר להשוות בין קרנות הפנסיה ולבחור את קרן הפנסיה המתאימה עבורם לפי פרמטרים שקל לבדוק ולהשוות כמו: איכות ניהול ההשקעות, רמת השירות ודמי הניהול בקרן.
מנהלי השקעות מקצועיים מטעם קרן הפנסיה משקיעים עבורכם את החיסכון שצברתם בקרן בהשקעות מגוונות בשוק ההון, בנדל״ן ובאפיקי השקעה נוספים. החיסכון שלכם מושקע לפי רמת הסיכון במסלול ההשקעות שבחרתם בקרן הפנסיה. אם לא בחרתם מסלול השקעות, ברירת המחדל היא מסלול השקעה המותאם לגילכם ובו רמת הסיכון הולכת וקטנה ככל שאתם מתקרבים לגיל הפרישה לפנסיה. בכל שלב תוכלו לשנות את מסלול ההשקעות בקרן הפנסיה, בהתאם להעדפות שלכם. כאשר אתם משווים את איכות ניהול ההשקעות בקרן הפנסיה בעזרת אתרים כמו "פנסיה נט" של משרד האוצר למשל, חשוב להשוות קרנות פנסיה במסלול השקעה ברמת סיכון דומה. החיסכון לפנסיה ילווה אתכם במשך עשרות שנים ולכן חשוב שתבחנו את ביצועי מנהלי ההשקעות לאורך שנים רבות. מנהלי השקעות איכותיים מציגים תוצאות טובות בעקביות לאורך שנים רבות.
משרד האוצר בודק בכל שנה את רמת השירות בקרנות הפנסיה השונות בשנה הקודמת ומפרסם את התוצאות באתר האינטרנט. רמת השירות נמדדת בשקלול של רמת שביעות הרצון של הלקוחות, זמני המענה הטלפוני במוקדי השירות ושיעור התלונות. אם אתם נעזרים בסוכן או ביועץ בעלי רישיון פנסיוני, וודאו שהם מציגים עבורכם את ההשוואה בין הקרנות לכל הפחות לפי פרמטרים אלו.
איך מצטרפים או מעבירים את החיסכון לקרן פנסיה חדשה?
לאחר שבחרתם את קרן הפנסיה שבה תרצו לחסוך, תצטרכו למלא טופס הצטרפות דיגיטלי באתר הקרן, או בטופס ידני שאותו תעבירו לקרן הפנסיה בהתאם לערוצי השירות שהיא מפרסמת. אם יש לכם כבר קרן פנסיה אחרת שתרצו להעביר, עליכם למלא טופס בקשת ניוד ובו תוכלו לציין את פרטי הקרן הקיימת שתרצו להעביר לקרן החדשה. לאחר מילוי הטופס, נציגי קרן הפנסיה החדשה ידאגו לביצוע ההעברה ולכם נשאר רק לעדכן את המעסיק בפרטי קרן הפנסיה שבחרתם.
בחירת קרן פנסיה ממש לא מורכבת כמו מדע טילים. חשוב לשים לב לנקודות שציינו בכתבה ולבצע השוואה נכונה כדי לבחור את קרן הפנסיה שמתאימה עבורכם. זכרו שהבחירה היא רק בידיכם. קרנות הפנסיה אמנם פועלות לפי תקנון אחיד, אך ההבדלים ביניהן עשויים להסתכם בפער של אלפי שקלים בגובה קצבת הפנסיה שתוכלו לקבל בעת הפרישה לפנסיה. שווה להשוות ולמצות את זכות הבחירה שבידיכם.
*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח.