לפעמים נודע לנו על יוזמת בנייה בסביבת המגורים שלנו, בעוד כי בחלק מהמקרים מדובר על יוזמות מבורכת, אך באותה הנשימה לא ניתן להתעלם מן העובדה כי בחלק מהמקרים מדובר על תוכניות הרסניות שעשויות לפגוע בנו בצורה ישירה. מכאן, לא פעם ולא פעמיים עולה השאלה – האם הידיים שלנו כבולות אל מול רשויות התכנון? ובכן, התשובה היא חד משמעית לא. על מנת לעשות לכם קצת סדר בנושא, הנה כל מה שחשוב לדעת.
תהליך ההתנגדות לתוכנית הבנייה
בעת בה מוסד תכנון מחליט לקדם תוכנית בנייה כזו או אחרת, מחובתו ליידע את הציבור הרחב כי הוא מחזיק באפשרות להתנגד לתוכנית הבנייה. זאת בעוד כי תקופת ההפקדה נמשכת לאורך תקופה של חודשיים ממועד פרסום המודעה האחרונה בנושא, תקופה שבמסגרתה רשאי כל אדם שתוכנית הבנייה עשויה להשפיע עליו להביע התנגדות. את ההתנגדות לתוכנית יש להגיש ישירות למוסד התכנון שידון בה. כמו כן, רצוי להגיש את ההתנגדות באופן מנומק בכתב, ובתוכה יש לציין האם המוסד מתבקש לבצע דחייה של התוכנית על הסף, או לחילופין לבצע בתוכנית מספר שינויים. כמו כן, להתנגדות יש לצרף תצהיר שנחתם על ידי עורך דין תכנון ובניה. בסוף תקופת ההפקדה העורך של מוסד התכנון, אשר מחזיק בסמכות לאשר את תוכנית הבנייה, יבצע דיון מרוכז בכל הסובב סביב התנגדויות התוכנית שהוגשו לו. אל הדיון מגיעים המתנגדים שדואגים להשמיע את הטענות השונות, לצד יזמי התוכנית שמחזיקים באפשרות להגיב לטענות השונות. כאמור, המוסד מחזיק בסמכות לדחות את כלל ההתנגדויות השונות, או לחילופין לקבל אותן במלואן ולסרב לאישור התוכנית, או לקבל חלק מהטענות ולהורות על מספר שינויים בתוכנית בהתאם. את ההחלטה מחויב המוסד למסור למתנגדים. על כן, במידה וההתנגדות נדחתה, אותם אנשים שיזמו אותה מחזיקים באפשרות להגיש בקשת ערר למוסד גבוה יותר. זאת בעוד כי בחלק מהמקרים האפשרות היחידה שתתאפשר תבוא לידי ביטוי בהגשת עתירה מנהלית לבית המשפט.
למי יש להגיש את התנגדות לתוכנית הבנייה?
לפני שנבין אל מי מגישים עתירה מנהלית צריך להבין שאת את ההתנגדות, חשוב להבין מי רשאי להגישה את ההתנגדות. על כן, לפי חוק התכנון והבנייה, כל אדם שמעוניין בקרקע, במבנה או לחילופין בכל פרט תכנוני אחר אשר מבחין בעובדה כי תוכנית הבנייה עלולה לפגוע בו, רשאי להגיש בקשת התנגדות. כמו כן, עומדת בפני גופים ציבוריים שונים האפשרות לבצע את ההתנגדות גם כן. על כן, את ההתנגדות יש להגיש למועצה הארצית, תוך כדי שליחת העתק לוועדה המחוזית במחוז הייעודי במקרה של התנגדות לתוכנית מתאר מחוזית. במקרה של התנגדות לתוכנית מקומית הדרישה תהיה לשלוח את ההתנגדות לוועדה המחוזית המחוז הייעודי, תוך כדי שליחת העתק לוועדה המקומית הייעודית.