ישנם ילדים אשר מתמודדים עם קשיים בכתיבה. קשיים מעין אלה יכולים לבוא לידי ביטוי בשל סיבות שונות, כאשר מרבית הפעמים הסיבות הללו יהיו קשורות להפרעה קוגניטיבית התפתחותית אשר קרויה: דיסגרפיה. דיסגרפיה היא למעשה הגדרה אשר מאגדת בתוכה כמה וכמה לקויות למידה שונות כאשר מה שמקשר בין כולן זה הקושי בכתב. הלקות יכולה לבוא לידי ביטוי בקושי לכתוב, בכתיבה בצורה איטית ועוד. דיסגרפיה היא לקות שיכולה להיות מולדת או שהיא יכולה להתפרץ במהלך החיים. כך או כך, כאשר ישנם סימנים לדיסגרפיה, חשוב מאוד לפנות לאבחון מסודר.
כיצד מתמודדים עם דיסגרפיה מוטורית?
ילד לקוי למידה אשר סובל מדיסגרפיה מוטורית לעיתים כלל לא יתקשה לנצח את עצמו בעל פה. יהיה לו יכולת ביטוי גבוהה, אוצר מילים רחב וגדול, אך כאשר יהיה לו צורך לכתוב, הוא ימצא את עצמו מתקשה מאוד. מדובר על מצב שעלול לתסכל אותו ביותר. יחד עם זאת, חשוב להבין כי כאשר מאבחנים דיסגרפיה מוטורית מוקדם, ניתן לטפל בה בצורה יעילה. אפשר לעבוד על טכניקה של כתיבה באמצעות ריפוי בעיסוק וכן ניתן לקבל הקלות שונות במסגרות החינוכיות, לא פעם ילד אשר אובחן כלוקה בדיסגרפיה יקבל התאמות במבחנים, כאשר אחת ההתאמות הנוחות לו ביותר תהיה היא לעשות מבחן בעל פה ולא בכתב, דבר אשר ישקף באופן מלא את היכולות שלו.
כיצד אפשר לדעת שהילד סובל מדיסגרפיה?
ישנם סימנים אשר יכולים להעיד על כך שהילד סובל מדיסגרפיה וחשוב מאוד לשים לב לסימנים הללו. בין הסימנים ניתן לראות: אם מדובר על ילד מאוד חכם, אך הכתב שלו כלל לא מובן, ייתכן מאוד כי הוא סובל מדיסגרפיה אשר מגבילה אותו מהבעה בכתב. לא פעם ילדים שכאלה כלל לא מקבלים את הסיוע שהם זקוקים שלו שכן, בטוחים שכתב יד לא מובן איננו סימן שיכול להעיד על דיסגרפיה. חשוב לדעת שכתב יד לא מובן אכן יכול להוות סימן לכך. סימן נוסף הוא ילד שמתקשה לכתוב. ייתכן מאוד כי מדובר על ילד שיכול לנסח בעל פה כל תשובה הנדרשת לכל שאלה, מביע עניין בלימודים, משתתף פעיל בכיתה, אך כאשר מגיע שלב הכתיבה הוא פשוט נמנע שכן הדבר גורם לו להרבה תסכול. גם במקרה הזה כדאי להפנות את הילד לאבחון דיסגרפיה.
אבחון דיסגרפיה הוא אבחון אשר יכול לסייע לכל ילד להצליח גם עם קשיי כתיבה וקשיי הבעה בכתב. על כן, חשוב מאוד לבצע אותו מיד כאשר מזהים סימנים אשר יכולים להעיד על דיסגרפיה.