ילדים זקוקים להגנה. האחריות מוטלת באופן טבעי על ההורים, אבל יש גם מצבים שבהם המדינה מחליטה להתערב. באופן טבעי נדרשת מציאות חריגה על-מנת שבית משפט יורה על הוצאת ילדים מהבית, ובכל מקרה להורים יש כמובן את הזכות להציג טיעונים כנגד ההחלטה. בכתבה זו תמצאו מידע על סוגיה רגישה זו.
כיצד מוגדר "קטין נזקק"?
על-מנת להורות על הוצאת ילד מביתו, נדרשת קודם כל הגדרה של אותו ילד כ"קטין נזקק". חוק הנוער מגדיר קטינים נזקקים כמי ששלומם נפגע או עלול להיפגע. החוק מדגיש כי גם פגיעה פיזית וגם פגיעה רגשית הן עילות אפשריות להגדרת קטין כנזקק.
בין המקרים הנפוצים: ילד שביצע עבירה פלילית, ילד שעובד בניגוד לחוק, ילד שנמצא משוטט, ילד שנפגע ע"י הורה ועוד.
תהליך הוצאת ילדים מהבית
כשרשויות הרווחה חושדות כי ההורים לא מסוגלים או לא מעוניינים לטפל היטב בילדיהם, עד כדי סיכון ממשי לשלומם ורווחתם, פונים העובדים הסוציאליים לבית משפט לנוער. ההליך הוא בקשה לקבלת צו הוצאה ממשמורת. אם בית המשפט מקבל את הבקשה, הצו יינתן לתקופה מוגבלת. בפרק זמן זה העובדים הסוציאליים נדרשים להציג לבית המשפט סקירות מעודכנות לגבי מצב הילד.
איך הורים יכולים למנוע את הוצאת ילדיהם מהבית?
הוצאת ילדים מהבית היא צעד קיצוני, וגם בתי המשפט לא ממהרים להורות על פעולה כזו אלא רק כשאין ברירה. בכל מקרה להורים ישנה כמובן זכות להציג בפני בית המשפט את העמדה שלהם. מומלץ לעשות זאת בעזרת עורך דין מנוסה, כדי למקסם את הסיכויים להצלחה. גם לאחר שילד הוצא מהבית, והועבר למסגרת כמו פנימייה או משפחת אומנה, להורים ישנה האפשרות לבקש לדון במקרה שוב ככל שיש שינוי נסיבות המצדיק זאת.
עוד כדאי לדעת שעורך דין אחראי ובקיא מסייע בעוד מקרים של מצוקות משפחתיות. כך למשל מונע עורך דין ניכור הורי באמצעות בקשה למתן צו שיורה לילד לעבור טיפולים רגשיים מתאימים. עו"ד אתי גוהר היא מומחית לדיני משפחה עם ניסיון ספציפי במקרים של ניכור הורי או מעורבות של הרווחה. לצד הניסיון היא מקפידה על יחס אישי וטיפול רגיש וקשוב בכל מקרה.