עשרות ילדים ובני נוער החלו את שנה"ל תשע"ז במרחב חינוכי אפיק, הפועל במרכז הרפואי לגליל בנהריה ומשלב בין אשפוז רפואי, למערך לימודים המותאם למערכת החינוך. צוות בית ספר אפיק המונה 35 אנשי צוות מהאגף לחינוך מיוחד בפיקוח אלסה שגב שוהם, נערך טרם פתיחת השנה לקבל את התלמיד החולה והמאושפז. הצוות כולל אנשי חינוך, מטפלים, סייעות ועובדים סוציאליים והשירות ניתן במחלקת ילדים, כירורגית ילדים, אורטופדית ילדים, נפרולוגיה ילדים ובמחלקה להדרכת הילד והמשפחה. המענה החינוכי ניתן מגן הילדים ועד לכיתה י"ב. הפעילות מתקיימת בימים ראשון עד שישי, גם במהלך החופשות במוסדות החינוך האחרים.

המרחב החינוכי אפיק מפעיל בו זמנית 10 כתות לימוד במחלקות השונות בהן זוכים לסיוע לימודי וחינוכי כ-120 מאושפזים ומטופלים. בשנה שעברה אף נבחנו מספר בוגרי י"א וי"ב בבחינות בגרות בבית החולים, אחרי שקיבלו מצוות מרחב חינוכי אפיק את הסיוע במהלך השנה בהכנה לבחינה וכך יכלו לעמוד במטלות זהות לחבריהם בבית הספר.
יעל קופל, מנהלת המרחב החינוכי אפיק: "פתיחת השנה זהו יום משמח עבור צוות המרחב, שפועל ללא לאות על מנת לתת לילדים הללו את הכלים להתמודד עם המצב הרפואי-נפשי שיאפשר להם מצד אחד, לקבל את הטיפול הרפואי ומצד שני, את המרכיבים החינוכיים הנדרשים. יתרונו של בית חולים כללי הוא ביכולת להסתכלות הוליסטית על הילד והנוער באופן כולל לגוף ונפש. אנו חשים עוגן עבור אותם ילדים והוריהם בחיבור וביצירת המוכנות להתמודדות עם המחלה ועם הבעיות המאפיינות את הילדים ובני הנוער בגילאים השונים. החיבורים עם התלמיד בקשר והצירופים של התלמידים השונים תחת חולי ומחלה, יוצרים חיבור לכוחות הקיימים ותהליך תמיכה, שהינו מצע לריפוי והתחדשות לחיים בבית הספר בקהילה. אני מודה למנהל המרכז הרפואי, ד"ר ברהום ולמנהלת האדמיניסטרטיבית, רותי יפרח על הסיוע בכל הצרכים הנדרשים. אני מאחלת לנו שנה טובה ומאוזנת משמעותית ויוצרת דרכה נוכל להתבונן על עצמנו ועל החברה שבה אנו נמצאים".
בועדת ההיגוי שהתקיימה בתשע"ו הוחלט על בינוי בית ספר חדש למחלקה להדרכת הילד והמשפחה, במבנה הולם לתלמידים. במקביל, מחלקת ילדים עברה למבנה חדש, ולצידה תפעל הכיתה החינוכית שתיתן שירות לילדים צעירים ומתבגרים.
הנהלת המרכז הרפואי מלווה מקרוב את העשייה במרחב חינוכי אפיק. ד"ר מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי: "אנחנו שותפים מלאים לא רק לתהליך הריפוי של הילד ממחלתו אלא גם בליווי מקרוב בהליך החינוכי שמתנהל במקביל בבית ספרו, ממנו הוא נעדר בשל אשפוזו. בכך אנו מאפשרים רצף חינוכי לצד הטיפול הרפואי-נפשי בילד במסגרת מרחב חינוכי אפיק. אנו רואים חשיבות רבה בשילוב בין המערך החינוכי בפעילות המרכז הרפואי על כלל מחלקות הילדים הפועלות בו ונמשיך יחד עם יעל קופל וצוותה בעשייה למען הקהילה אותה אנו משרתים".
במקביל החלה שנת הלימודים גם במעון "שקמה", מעון יום שיקומי לפעוטות בעלי צרכים מיוחדים אותו מנהלת קיקי טאנוס, עובדת סוציאלית במקצועה. המעון פועל שישה ימים בשבוע וכולל טיפולים וחוויות. הפעוטות, בני 9 חודשים עד 3 שנים, מגיעים מיישובים שונים באזור הגליל. הם הופנו למעון על ידי רופאים התפתחותיים במכונים להתפתחות הילד, במרכז הרפואי ובמרפאות בקהילה. צוות גדול ומגוון של סייעות בעלות הכשרה וניסיון, תרפיסטים במקצועות הבריאות, גננות בחינוך המיוחד, עובדת סוציאלית, עובדים ביחד כדי לעזור לפעוטות להתקדם בהתפתחותם ולממש את הפוטנציאל האישי שלהם. בנוסף, הצוות מדריך ותומך במשפחות לאורך כל התקופה.