הגורמים הנפוצים המשפיעים על התרחשות אירוע מוחי
הסיבה לשבץ היא הפרה של זרימת הדם באזור מסוים במוח, הנובעת מחסימה וקרע של כלי דם מוחיים. הסיבה לחסימה כזו עשויה להיות תסחיף או פקקת. קרע בעורק המוח יכול להתרחש כתוצאה מיתר לחץ דם, פגמים מולדים בכלי הדם (דפנות כלי דם חלשות), מפרצת ופציעות קשות. גורמים המגבירים את הסבירות לפתח שבץ מוחי הם:
- גיל מבוגר. ככל שאדם מבוגר יותר, כך גדל הסיכוי ללקות בשבץ מוחי.
- נטילת תרופות מסוימות. תרופות מסוימות מעלות את הסיכוי לפתח מחלות לב. הסיכון לשבץ מוחי עולה כאשר נוטלים אמצעי מניעה דרך הפה המכילים אסטרוגן.
- מחלות לב וכלי דם.
- הרגלים רעים, במיוחד עישון. עישון ושתייה מופרזת נחשבים לטריגרים עיקריים לשבץ מוחי.
- סוכרת. היצרות של עורקי הצוואר.
מבין כל המחלות הקשורות לתחום הנוירוכירורגיה, והן הגורם למוות של חולים, שבץ מוחי הוא השלישי בשכיחותו. בנוסף, הוא מוביל לרוב לנכות ארוכת טווח. עם זאת, ניתן לטפל במחלה זו, ובכך להפחית את השפעותיה השליליות על הגוף. העיקר לזהות את הסימפטומים של שבץ בזמן, ולחפש במהירות עזרה רפואית.
סוגים שונים של אירוע מוחי
כמו שישנם סוגי שיתוק מוחין, גם לאירוע מוחי ישנם סוגים שונים כמו:
- שבץ איסכמי (אוטם מוחי). זהו הסוג הנפוץ ביותר של שבץ מוחי, המתרחש כאשר עורק או כלי דם קשתי במוח נחסמים על ידי קריש דם. כ-80 אחוז מכל השבץ הם איסכמיים.
- שבץ דימומי (המטומה תוך-מוחית). זוהי השרייה של חלק מסוים במוח בדם. זה מהווה כ-10% מכלל המקרים. מצב זה מתפתח כתוצאה מקרע בכלי רירית המוח. שטפי דם מהווים כ-5% מכלל המקרים.
- שבץ גדול. זהו מונח קיבוצי המשלב את השם של שבץ מסיבי. שבץ נרחב מתאים לשבץ חמור עם תסמינים מוחיים בולטים למדי. מצב זה מתרחש כאשר כלי דם במוח נקרע מסיבה כלשהי, מה שגורם לדימום לתוך קרומי המוח.
חשיבותו של שיקום לאחר אירוע מוחי
חשוב להבין ששיקום לאחר אירוע מוחי צריך להתחיל מוקדם ככל האפשר, מהימים הראשונים של המחלה – כאשר מצבו של החולה הופך ליציב. עם שטפי דם מקומיים שלא התפשטו לאזור גדול במוח, מצבו של החולה מתייצב ביום השלישי או הרביעי. עם תחילת תקופה זו, ניתן להתחיל בתהליך השיקום. ישנם מקרים שלאחר אירוע מוחי על המטופל ללמוד מיומנויות פשוטות מחדש, למשל ללכת או לכתוב, ובכך על ידי הציוד המקצועי המותאם, כמו מדרסים אורטופדיים, ציוד לריפוי בעיסוק ועוד מגוון עזרים, GRC מרכז השיקום גליל מאפשרים למטופלים לחזור למצב הכי קרוב לשגרה הרגילה שהם מכירים.