בשבועות האחרונים יצאה הסתדרות בקמפיין רדיו גדול, האמור לשכנע את המאזינים כי היא פועלת למען האזרח הקטן. על פי הקמפיין התאגדות העובדים גורמת לצימצום הפערים בחברה. אך האם זה באמת כך?
"חופשיים" אגודה לעובדים ללא כבלים
ארגוני העובדים הוותיקים עוברים תקופה לא פשוטה. רצף של אירועים שהתרחשו בשבועות האחרונים מלמד על מגמה של התפכחות בקרב ציבור העובדים. בעוד ועוד מקרים, עובדים שיכולים לבחור בכך מעדיפים להתנתק מההסתדרות ומהארגונים הוותיקים האחרים ולצעוד בנתיבים חדשים. הסיבות לכך שונות ומגוונות, אך הרוח זהה: חוסר שקיפות, פוליטיזציה והעדפת האינטרסים הארגוניים על פני טובת העובד מוליכים רבים למסקנה שהשיטה הישנה פשטה את הרגל.
ההסתדרות החדשה הינה גוף פוליטי שהוקם בשנת 1920 כהסתדרות הכללית של העובדים בישראל" על מנת לספק צרכיהם של יהודים שעלו לארץ ישראל ללא תמיכה כלכלית, ככזאת הפכה ההסתדרות מהר מאד לגוף פוליטי בשליטת מפא"י והפכה להיות חלק ממנופי הלחץ של בן גוריון על מתנגדיו הפוליטים. אחד מראשי ההסתדרות אשר זיהה מגמה זו וניסה לעצור אותה בלא הצלחה היה יצחק בן אהרון אשר התייחס גם להיבט העדתי במשבר זה כאשר טען כי בהסתדרות קיימת 'פקידות לבנה על פרולטריון שחור'. בנוסף לאחר שהרוויזיוניסטים גילו כי מדובר בהתאגדות פוליטית הדואגת למקורבים הם הקימו בשנת 1934 את ההסתדרות הלאומית המוכרת לנו כיום כהתאגדות העובדים השנייה בגודלה בישראל.
בעוד עמותות רגילות כפופות לחוק העמותות וחלה עליהן חובת ביקורת, דיווח ושקיפות, שתי ההסתדרויות הנ"ל פטורות ממנה היות והשקיפות לא חלה על אגודות שהוקמו לפני 1980, המכונות “אגודות עותומניות” בכך בעצם הן יכולות להשקיע את כספם ומרצם בקמפיינים שונים, מבלי שתהיה עליהן כל ביקורת.
ההסתדרות נותנת תחושה כי היא נלחמת בתופעה הקרויה "עובדי קבלן" אך בפועל המצב הוא שונה. השביתות הרבות במשק ממריצות את המעסיקים הגדולים לעבור להעסקה עקיפה, קרי; העסקה דרך קבלן המספק עובדים, וזאת על מנת שלא להיות כפופים לכל שביתה במשק גם כזאת אשר אינה קשורה לעובדים שלהם.
על פי החוק כאשר שליש מהעובדים מתאגדים, היתר מחוייבים אף הם להתאגד ואפילו אם הביעו התנגדו נחרצת להתאגדות. הדבר מקומם במיוחד היות והדבר כרוך בכספים רבים שנגבים מהעובד בכל חודש עבור התאגדות זו שאין לו עניין בה.
פעמים רבות שההסתדרות מצליחה לשכנע עובדים שכדאי להם להתאגד, אך לאחר שאלה התאגדו והבינו את המשמעות של ההתאגדות, בין אם בהותרת משכורתם על כנה במקום לקבל העלאה, אם זה בקבלת עובדי קבלן של ההתאגדות זה כבר מאוחר מדי. עסק בו הוקם ועד עובדים יתקשה להיפטר מכבלי ההסתדרות.
כיצד אם כן אפשר להתנתק מן הגופים המאגדים?
עורכי דין העוסקים בתחום העבודה מספרים כי ההתחברות לכל אחד מן הגופים האלה קלילה ומהירה, היא מתאפשרת באמצעות מילוי טופס באתר, באפליקציה ואפילו באמצעות הטלפון, ההתנתקות לעומת זאת רצופה קשיים..
על עובד המעוניין להינתק מההסתדרות למלא טופס שאמור להופיע במקום בולט באתר האינטרנט או באפליקציה של הגוף המאגד
טופס ביטול ההסתדרות החדשה בהסתדרות הלאומית התקשנו למצוא קישור לטופס ביטול.
אלא שמילוי הטופס לא פעם אינו מהווה ערובה לביטול ההתקשרות עם ההסתדרות, ולא אחת נדרשת עתירה לבית הדין לעבודה באמצעות עורך דין מומחה, כבר בשנת 2008 הוגשה תביעה ייצוגית על ידי מספר עובדים שדרשו ביטול מן ההסתדרות וזו המשיכה לחייב אותם למרות שטפסי הביטול התקבלו.
"עובדים רבים גילו כי במקום להיטיב את תנאיהם, הגופים המאגדים הם לא פעם מתייחסים אליהם כמשאבת כספים" אמר עורך דין מוכר בתחום שסרב להחשף בשמו.