משבר הקורונה העולמי שפרץ לחיינו בסוף 2019 הביא לשינוי משמעותי בתפיסה של רבים לגבי הפרנסה ומקום העבודה שלהם. יותר ויותר אנשים הבינו שעבודה כשכירים היא לא תמיד יציבה, לא תמיד משתלמת ובטח לא נוחה בעידן בו אנשים דווקא מעדיפים להתרחק. כל כן, כיום אנו רואים מגמת עלייה בהקמת עסקים עצמאיים שאפשר לנהל מהבית או בדרכים אחרות. כמו כן, אנו רואים איך הצורך הזה עלה אצל משפחות שבהן שני בני הזוג שואפים לשינוי ומעוניינים להקים עסקים משפחתיים יחד. באופן טבעי למדי, הרעיון הזה מעלה הרבה יותר דילמות מאשר עבודה עצמאית או עם שותפים שאינם קרובים מבחינה משפחתית או רגשית בכלל. ולכן, בכתבה זו ננסה לעשות סדר בעניינים ולהציג עבורכם את היתרונות והחסרונות בשילוב בין עסקים למשפחה.

זכרו – לא רק לב העבודה היא העניין
ובכן, לפני שנתחיל ונדבר על היתרונות והחסרונות ואיך כדאי לעשות את זה, חשוב להזכיר ולחדד שניהול עסק לא כולל רק פעילות עסקית, אלא גם התעסקות טכנית ובירוקרטית חשובה שהכרחית לניהול עסק יציב ומתפקד, כמו למשל פתיחת עוסק פטור או מורשה, ניהול חשבונות, מלאכת שיווק וקידום, ניהול לקוחות, עבודת מזכירות ועוד הרבה חלקים טכניים שהם קריטיים וחשובים. ולכן, יש להביא בחשבון התעסקות מרובה בשלל תהליכים נוספים שאינם קשורים לפעילות העסקית שלכם בלבד.
עסק משפחתי – יתרונות וחסרונות
התשובה לשאלה האם בכלל כדאי להקים עסק משפחתי איננה חד משמעית. עסק משפחתי יכול להיות מעולה כאשר ממנפים את הדינמיקה והחיבור לעשייה, אך הוא גם יכול לגרום לצרות וקשיים במערכת היחסים בין האנשים ובני המשפחה. אם כן, בואו ניגע ביתרונות והחסרונות המרכזיים.
יתרונות
תקשורת טובה
בהנחה שהעסק מתחיל כמובן כשמערכות היחסים טובות ויציבות, התקשורת המשפחתית הטובה תתרום בהחלט להתפתחות וההצלחה של העסק. במקרה של עסק משפחתי לא צריך להכיר שותפים וליצור קשרים חדשים, משום שבני המשפחה הם האנשים הקרובים לנו לרוב.
כולם במקום אחד
לא צריך לחפש אחרי עובדים, כולם נמצאים תחת אותה קורת גג או לכל הפחות בסביבה קרובה. לרוב אנו בהיכרות מספיק טובה עם בני המשפחה הקרובים לנו, ולכן זהו יתרון כשצריך להאציל סמכויות ולשבץ את העובדים לפי התפקידים השונים בעסק.
נאמנות
אין ספק שעובדים שהם חלק מהמשפחה ייראו בהצלחה של העסק שליחות גדולה יותר מאשר עובדים חיצוניים, ולכן יש סיכוי גבוה יותר שהם ייתנו מעצמם מכל הלב.
חסרונות
לוקחים את העבודה הביתה
הרבה פעמים קשה לעשות את ההפרדה בין התקשורת הקשורה לניהול העסק לבין עניינים בחיים האישיים. אם אתם אנשים שאוהבים להגיע הביתה ולשכוח מהעבודה, במקרה שבו בני הזוג למשל מנהלים עסק יחד, ענייניו יכולים להטריד אותם גם בשעות שאינם עובדים.
עבודה צמודה
זה לא משנה אם אלו בני זוג, הורים וילדים, דודים ואחיינים או כל סידור אחר – כולנו צריכים קצת זמן לעצמנו. לעיתים העבודה בעסק משפחתי עשויה לא לאפשר לנו מספיק זמן בנפרד מהיקירים שלנו.
קצרים בתקשורת
לעיתים העבודה בחיק המשפחה יכולה לגרום לקצרים ולריבים בין בני המשפחה באופן טבעי, כמו שקורה בעבודות רגילות שאינן משפחתיות. עם זאת, בעסק משפחתי העניינים עשויים להסלים ולגלוש למקומות אישיים, משום שחלק מהאנשים יקשו לבצע את ההפרדה הברורה בין עסקים לחיי משפחה.
טיפים להצלחה
אז אם זה כדאי או לא זה כבר משהו שתצטרכו לענות עליו בעצמכם, ולסיום ניפרד עם שלושה טיפים להצלחה בעסק המשפחתי:
- הפרדה מוחלטת: הקפידו להפריד בין ניהול העסק והעבודה לבין נושאים משפחתיים אישיים.
- עגנו הכול בהסכמים: אפילו שמדובר במשפחה, אל תשאירו שום דבר בתחום האפור.
- בנו תכנית עסקית מסודרת: חשוב פי כמה וכמה כשמדובר על עסק משפחתי.
מאחלים לכם הצלחה ומקווים שתצליחו למצוא את האיזון המדויק עבורכם!