כל אחד ראה לפחות פעם אחת בחייו מערבלי בטון אשר נעים על הכביש. ילדים רבים שיחקו בילדותם במשאיות ובמערבלי בטון, אך מעטים מבינים כיצד הדבר עובד בפועל.
למעשה מערבל בטון הינו מכשיר אשר כל מטרתו היא לערבל את הבטון וללוש את כל מרכיביו עד שהוא מגיע למרקם הנכון. ניתן לדמות את פעולת מערבל הבטון לפעולתו של מכשיר המיקסר המצוי במטבח של רוב האנשים. כמו שהמיקסר מערבב את החומרים השונים ליצירת עיסה אחידה במרקם מסוים, כך הדבר גם לגבי מערבל בטון אשר מערבב את המלט והמים ליצירת תערובת אחידה של בטון שנוח לעבוד עמו. פעמים רבות ניתן לראות על הכביש מערבל בטון המחובר למשאית, במקרה כזה תפקידו של המערבל הוא לשמור את התערובת של הבטון בתנועה מתמדת על מנת למנוע מהבטון להתקשות ולהתייבש בדרך. המשאית אמורה להוביל את הבטון לאתר הבנייה, וזוהי הדרך היחידה לאפשר את הגעת הבטון במרקם הנכון.
מערבלי בטון – מהם החלקים אשר מרכיבים אותם?
למעשה ניתן לחלק את מערבל הבטון למספר חלקים מוגדרים, כאשר לכל חלק יש את התפקיד שלו. להלן החלקים העיקריים שמרכיבים את מערבל הבטון:
- דוד – זהו למעשה אותו מיכל ענק אשר לתוכו שופכים את החומרים הדרושים לצורך יצירת הבטון. בתוך המכל הזה הבטון עובר ערבול באמצעות ספירלות אשר קובעות את כיוון הערבול.
- שוקת – השוקת היא למעשה תעלה העשויה ממתכת וכל מטרתה היא לכוון את המלט לכיוון שאליו רוצים לשפוך אותו.
- מכל מים – מכל המים מכיל בתוכו מים אשר מיועדים לצורך שטיפה פנימית או חיצונית של הדוד או השוקת. כמו כן, לעיתים המים האלו משמשים עבור הממטרה.
- ממטרה – זהו למעשה צינור אשר ממוקם בפתח הכניסה אל הדוד ודרכו מגיעים המים לתוך הדוד. המים חייבים לזרום פנימה באופן קבוע, אחרת הבטון יתייבש ולא ניתן יהיה לעבוד עמו.
כמו כן, מערבל בטון מכיל כמובן מנוע אשר הוא האחראי לערבול של המלט, ובלעדיו לא תתקיים שום תנועה. לרוב בתא הנהג ניתן יהיה למצוא ידיות שליטה האחראיות על כיוון הערבול.

מספר נקודות נוספות שכדאי לדעת לגבי מערבלי בטון
כל מי שזקוק למערבל בטון יכול או לרכוש את המכשיר או לשכור אותו. ניתן היום למצוא בשוק מגוון רחב של מערבלי בטון שונים, אשר יכולים להכיל נפחים שונים ומתאימים לסוגי עבודות שונות. ישנם מערבלים חשמליים אשר נחשבים ליעילים יותר, היות והם חוסכים זמן ואנרגיה. לעומת זאת, ישנם מערבלים ידניים אשר דורשים עבודה קשה יותר עבור המפעיל.
לסיכום, מערבל בטון הינו מכשיר שימושי ויעיל אשר מאפשר להכין את הבטון בצורה היעילה ביותר, ולהוביל אותו ממקום למקום ברגע שמחברים אותו למשאית. באמצעות תנועת הערבול התמידית, הבטון נשאר כל הזמן בתנועה ולכן הוא אינו מסוגל להתקשות ולהתייבש בטרם השימוש.