לא מעט אנשים זכאים לגמלת סיעוד, גמלה שמסייעת להמשיך ולחיות חיים מכבדים ביתר קלות, גמלה שמעניקה לאנשים סיוע חשוב ברגעים קשים. מי אם כן זכאי ליהנות מהגמלה ומה יש לעשות על מנת להגדיל את הסיכויים? להלן מדריך תמציתי ויעיל:

מטרה והתאמה
נציין כי אבנר הייזלר מסביר שבאופן כללי הגמלה מיועדת לאנשים שהגיעו לגיל פרישה, שזקוקים לסיוע עבור מגוון פעולות יומיומיות ואף שזקוקים להשגחה ביתית. כמו כן, קיימים חמישה תנאים שמגדירים זכאות: גיל וסטטוס תושבות, הכנסה, רמת הנזקקות לסיוע פיזי, מיקום המגורים והסיוע שכבר מקבלים מטעם גופים ציבוריים וממשלתיים. במה בדיוק מדובר? להלן הרחבה:
5 תנאי זכאות:
- סטטוס תושבות – פה ניתן ליהנות מהגמלה אם נחשבים לתושבי המדינה ואם הגעתם לגיל פרישה (62 לנשים ו67 לגברים), כך אומר אבנר הייזלר. בנוסף, הייזלר מחדד שהגמלה מיועדת גם לאנשים שקיבלו מעמד תושבות רק לאחר גיל פרישה, ואם מדובר בעולה חדש שקיבל סל קליטה, הרי שגם הוא יימצא זכאי.
- מצב הכנסה – הגמלה מושפעת מהמצב הכלכלי של המשפחה ומסכום ההכנסה, ואם שני בני הזוג מוגדרים כסיעודיים, הרי שגם נתון זה ישפיע. באופן כללי כל עוד מדובר באדם אחד שמרוויח עד כ 10,273 ש"ח בחודש, הרי שהוא זכאי לגמלה מלאה.
- מידת הנזקקות – נוהגים לשלוח לבית אחות מוסמכת שבודקת את אופן ההתנהלות. האחות בוחנת את רמת הקושי בביצוע מטלות בסיסיות, קרי רחצה, לבוש, אוכל, הליכה וכדומה, ואף היא בוחנת צורך בפיקוח צמוד.
- מיקום מגורים – רק אדם שמצוי בביתו או בדיור מוגן זכאי ליהנות מהגמלה. כמו כן, גם אדם שמאושפז במוסד סיעודי עשוי להימצא כזכאי, אך רק אם הוא שוהה במחלקה של תשושים או במחלקה של עצמאיים. עם זאת, אם נמצאים במחלקה סיעודית בבית חולים גריאטרי, או במוסד שבו רוב ההוצאות ממומנות ע"י משרדי הממשלה, הרי שאז הגמלה לא תוענק.
- קיומן של גמלות נוספות – נכים שמקבלים קצבה ייחודית מהביטוח הלאומי, ואנשים שמקבלים גמלה עבור טיפול אישי או לטובת השגחה, נדרשים לבחור בין גמלת הסיעוד לבין הקצבאות האחרות. עוד אבנר הייזלר מסביר שאם מקבלים הטבה מטעם משרד הביטחון, הרי שלא אפשרי לקבל בנוסף גמלת סיעוד מביטוח לאומי. כמו כן, אם מקבלים ממשרד הביטחון סיוע עבור מימון צרכים מיוחדים, הרי שאז ביטוח לאומי כן מעניק את גמלת הסיעוד.
דגשים חשובים
מבקשים לבחון זכאות? אפשרי להיעזר במגוון סימולטורים מקוונים, אך באופן כללי נציין שמרגע שמבקשים להניע את גלגלי המערכת יש להגיש תביעה, לעבור מבחן התאמה, לקבל תשובה (דחייה, גמלה קבועה, או גמלה זמנית), ואם מתעורר הצורך, טוב לדעת שניתן להגיש ערעור. מה עוד חשוב לדעת? שאם מצבו של מקבל הגמלה הוחמר, הרי שאפשרי (ואף מומלץ) לבקש בדיקה מחודשת. כמו כן, ראוי לדעת שהרנטה שניצולי השואה מקבלים אינה נחשבת בעת חישובי הזכאות. יש שאלות? קיימים מגוון גופי סיוע מנחים, ולו "שירות הייעוץ לאזרח הוותיק ומשפחתו" מטעם המוסד לביטוח לאומי – נצלו זאת!