צוואה זוגית או צוואה הדדית, היא צוואה שעורכים בני זוג אדר ההוראות שלה מבוססות או נסמכות על הוראות משותפות שהם הגיעו אליהם לאחר שיקול דעת משותף. ההסדרים בצוואה ההדדית של כל אחד מבני הזוג תלויים בעצם זה בזה באופן שהוראת צוואה של בן הזוג מתייחסת להוראת הצוואה של בן הזוג האחר.
את הצוואה ההדדית ניתן לערוך בכל צורה בהתאם לסוגי הצוואה בחוק לרבות בכתב יד. מדובר על מסמך סבוך במיוחד אשר בעצם יוצר גם הסכם עתידי בין בני הזוג הנוגע בעצם בכל מה שקשור לגורל העיזבון שלהם.
לצוואה הדדית ישנן יתרונות אך יש גם חסרונות. מדובר במסמך אשר אמור לצפות את כל ההתרחשויות העתידיות בחייהם של בני הזוג וזאת ללא ספק משימה בלתי אפשרית. מעבר לכך, חיסרון נוסף מצוי בקושי לבטל את הצוואה המדוברת במידה ואחד מבני הזוג משנה את דעתו. גם ניסוח המסמך הוא לא קל ולא פעם צוואה הדדית שלא מנוסחת בצורה נכונה יכולה להביא למצב שבו ילדיו של המנוח ינושלו על ידי בת הזוג שלו לאחר פטירתו וזאת מכיוון שהצוואה לא מכילה הוראת המסייגת את הזכות של בת הזוג לעשות כן.
תנאים לעריכת צוואה הדדית משותפת
תנאי היסוד לעריכת צוואה זוגית הם שהיא תהיה צוואה משותפת, כלומר: שההחלטה על תוכן הצוואה התקבל במשותף על ידי בני הזוג.
בניגוד לעריכת צוואה רגילה אשר בה קיימת הקפדה על בידודו של הזוכה בעת עריכת הצוואה מנוכחות של כל מי שהוא בעל אינטרס בהוראות הצוואה, הצוואה ההדדית היא מסמך אחד שנוצר מהחלטה של בני הזוג יחדיו כאשר שניהם חתומים על המסמך. אין נוסח קבוע לצוואה המדוברת ויש לערוך את הצוואה בהתאם לרצונות של בני הזוג כפי שיוסברו לעורך הדין העוסק בתחום צוואות במעמד עריכת הצוואה. ניתן להקליט את המעמד של עריכת הצוואה וזאת כדי לחזק את מעמדה של הצוואה כמסמך שההחלטות בו התקבלו באופן משותף.
יתרונות צוואה הדדית
צוואה הדדית נולדה כאמור מהצורך של בני הזוג להוריש את מלוא הרכוש שלהם האחד לשני וזאת בכדי שהנותר בחיים יוכל לעשות שימוש במלוא הרכוש ובפרט בדירת המגורים לצורך רווחתו האישית בעת זקנתו ולא להיות תלוי בחסדי הילדים או בחסדיו של כל בן משפחה אחר. כמובן שכדאי מאוד לציין בצוואה ההדדית כי לאחר ששני בני הזוג ילכו לעולמם, רכושם יעבור לילדיהם וזאת כדי שלא להגיע למצב שבו ילדיהם מנושלים מהירושה לאחר מותם בשל ניסוח שגוי של הצוואה או בשל השפעה של צדדי ג אשר בן הזוג לעת זקנתו לגבי למי להוריש את הרכוש.
התנגדות יורשים חוקיים לצוואה משותפת
במצבים לא מעטים מוצאים את עצמם יורשים במציאות לא נוחה מבחינתם. כאשר הצוואה ההדדית פוגעת בהם ולא פעם במצבים חמורים אפילו יותר כאשר אחד מבני הזוג משנה את הצוואה ההדדית לרעתם וכעת הם עומדים בפני מציאות שבהם הם מתנגדים לצוואה. בהתאם להוראות החוק והפסיקה שהתפתחו במהלך השנים, ניתן למצוא שלל טענות שונות המאפשרות לתקוף את המציאות של צוואה משותפת או להגן עליה בהתאם לנסיבות העולות בעיקר מתוך הצוואה עצמה ובהתאם לנסיבות חיצוניות הנוגעות לאופן שינוי הצוואה ולנסיבות שהובילו לשינוי הצוואה. בכל מקרה שבו יורשים חוקיים מתנגדים לצוואה משותפת, עליהם לפנות לייצוג ראוי על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה העוסק בתחום צוואות וירושות.