ידע בסיסי על קירור המחשב יוכל לעזור לכם לרכוש את המאוורר המתאים ביותר למחשב שלכם, מאוורר שיבטיח מניעת התחממות והתמוטטות של רכיבי המחשב שלכם.
מה כדאי לבדוק?
אנשים אשר בונים את המחשבים שלהם בעצמם, נוטים להוסיף מאווררים למחשב שבחרו בעצמם, כדי להבטיח קירור יעיל של כלל רכיבי המחשב. עם זאת, רוב מארזי המחשבים מגיעים היום עם כמה מאווררים מובנים מראש (למשל, מאוורר ליחידת העיבוד, CPU; ומאוורר ליחידת העיבוד הגרפי, GPU).
אם אתם קוראים מאמר זה, רוב הסיכויים שאתם מחפשים דרכים שיעלו את רמת המחשב שלכם מעל לרמה של המערכת הבסיסית. הטיפים הבאים יעזרו לכם לבחור את סוג המאוורר המתאים ביותר לצרכים שלכם.

קרדיט: Depositphotos
טיפ 1: לבחור במאוורר עם 3 פינים או 4 פינים?
מאוורר רגיל מגיע עם 3 פינים:
- לחוט חשמל
- להארקה
- ולמד הסיבובים, הטכומטר (tach), המעביר מידע ללוח האם או לתוכנה (בדומה ל-RPM המציין את מספר הסיבובים לדקה – סל״ד, ועליו נדבר בהמשך).
לחלק ממאווררי המארז יש פין רביעי הכולל PWM (Pulse Width Modulation – אפנון רוחב פולס). ה-PWM הוא שיטה להפעלת המנוע, מאפשרת ללוח האם או לתוכנת בקרת המאוורר, להתאים את המהירות של המאוורר למחשב.
טיפ 2: לבחור בסל״ד המאוורר
סל״ד – סיבובים לדקה, ובאנגלית RPM (Revolution Per Minute), מספר לכם כמה פעמים יבצע המאוורר סיבוב שלם בדקה אחת. בדרך כלל, ככל שהסל״ד גבוהים יותר, כך המאוורר יסתובב מהר יותר. המשמעות ברוב המקרים היא שהמאוורר ירעיש יותר.
טיפ 3: לבחור בגודל המאוורר
במארזי מחשב מודרניים, גודל המאוורר הפופולרי ביותר הוא לרוב 120 מ״מ. עם זאת, השוק מציע גדלים שונים של מאווררים וחשוב להתאים את גודל המאוורר למארז המחשב שלכם:
- 80 מ״מ
- 92 מ״מ
- 140 מ״מ
- 200 מ״מ ועוד
בהשוואה למאווררים הקטנים הפועלים באותה רמת סל״ד, המאווררים הגדולים יותר דוחפים אוויר רב יותר. המשמעות היא שיחסית למאוורר הקטן, המאוורר הגדול יותר יכול להסתובב הרבה יותר לאט תוך שהוא דוחף את אותה כמות אוויר למחשב. לרוב, הוא גם מפחית את רמות הרעש.
הקפידו לבדוק את התאימות לפני שאתם רוכשים מאוורר גדול יותר, רובם מתאימים רק למאווררי 120 או 140 מ״מ.
טיפ 4: לבחור במאוורר שקט
אם אתם רוצים לצמצם את רעש המאוורר למינימום, בדקו את רמת הדציבלים (dBA), נתון שמופיע במפרט הטכני של המאוורר.
טיפ 5: לבדוק את ה-CFM (Cubic Feet per Minute)
מדד זה מתאר את ביצוע המאוורר וקובע את כמות האוויר שהמאוורר מסוגל להניע בדקה.
טיפ 6: לבדוק את צריכת החשמל
רמות הצריכה של המאווררים נמדדות באמפר (A). כדי להמיר אמפר לוואט, הכפילו את כמות האמפר במתח המרבי שבו תומך המאוורר.
לבסוף, כשאתם מגיעים לחנות לרכיבי אלקטרוניקה ואביזרים שונים, הצטיידו במידע זה, כדי לבצע קנייה מושכלת ולרכוש את המאוורר המתאים ביותר לצרכי המחשב שלכם.