משבר הקורונה הזכיר לנו רבות כי הקהילות הגלובליות שלנו קשורות זו בזו באופן דרמטי. גם בימים רגילים כתיקונם חשוב לדעת איך לפעול משפטית כאשר אחד הספקים או השותפים מפר את החוזה עליו הוא חתום, על אחת כמה וכמה כאשר אירוע שכזה מתרחש בתקופת משבר העולמי שיצר נגיף הקורונה.
כך לדוגמא, נניח וחתמתם על חוזה לבצע עבודה עבור לקוח עסקי – ביצעתם את העבודה, אבל מסיבה כלשהי (אולי העסק של הלקוח הושבת בשל הקורונה), התשלום לא מגיע ולמעשה הלקוח לא עמד בהתחייבויותיו. מצב זה יכול להיחשב כהפרת חוזה, ולמרבה הצער זו מציאות שעצמאים ועסקים רבים נתקלים בה בימים אלו ממש.
מהי למעשה הפרת חוזה?
הפרת חוזה היא מצב שבו צד אחד לא מילא אחר תנאי החוזה, ללא הצדקה. הפרת חוזה עשויה להתרחש כאשר עובד עושה דבר שאסור על פי חוזה העבודה שלו או כאשר ספק מונע מהלקוח לקבל את הסחורה שהזמין וגם שילם עבורה. כך בימים אלו תביעה כספית בשל הפרת חוזה היא מהמקרים הנפוצים ביותר שמגיעים לבתי המשפט לתביעות קטנות.
הפרה של חוזה מהווה חדשות רעות במיוחד עבור אנשים פרטיים ועסקים קטנים, אשר עלולות לגרום לבזבוז זמן וכסף ולהוביל לתסכול של כל המעורבים. אם ברצונכם לפעול משפטית בעניין, ראשית כדאי לבחון באיזה תרחיש מדובר במקרה שלכם:
- הפרת חוזה גשמית – אי מילוי התפקיד כפי שנקבע בחוזה מהווה הפרה חמורה המאפשרת לעסק או לאדם שנפגע לבקש פיצויים בבית המשפט.
- הפרת חוזה יסודית – מסתיימת בדרך כלל בבית המשפט, כי היא מאפשרת לאדם הנפגע להפסיק את ביצוע החוזה ולהגיש תביעה בגין נזקים.
- הפרת חוזה בלתי צפויה – מאפשרת לצד אחד לטעון שהחוזה הופר כאשר התברר לו שהצד השני לא יסיים את ביצוע החוזה בזמן שנקבע.
- הפרת חוזה מינורית – מתרחשת כאשר העבודה בוצעה בזמן בהתאם למוסכם, אבל היא לא בוצעה כראוי וכעת הצד הנפגע חייב לבצע תיקונים.
בלי קשר לסוג הפרת החוזה, כדי לבנות תיק תביעה אמין יהיה עליכם לקבוע כמה עובדות, מה שעלול להיות מסובך, במיוחד אם החוזה היה בעל פה. ברוב הפרות החוזים עליכם לוודא כי:
- יש חוזה קיים
- החוזה הופר
- הפסדתם כסף
- הנתבע היה אחראי
זכרו, במקום שבו יש זכויות, ישנו גם סעד משפטי. כך או כך, לא משנה באיזה סוג של הפרת חוזה מדובר, עליכם להיות מודעים לסוגי הסעד העומדים לרשותכם. במקרים רבים, אתם עשויים לבקש פיצוי כספי בגין הפרת החוזה והאובדן או הנזקים שהפרה זו גרמה לכם, כגון: פיצוי להחזר עלויות ולפיצוי בגין הפסדים, פיצוי בגין נזקים נלווים או הפסדים פוטנציאליים ופיצוי בגין נזקים לפי המפורט בחוזה.