
בימיה האחרונים של שנת 2018 החולפת, אושר והתקבל תיקון מס' 12 לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם. לפניכם הניסוח המתוקן כפי שנרשם בחוק:
א. "לא יעסוק אדם כקבלן כוח אדם הנותן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים המפעילים עגורן אלא אם כן הוא בעל היתר מיוחד לכך מאת שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ועל פי תנאי ההיתר האמור; שירותי כוח אדם כאמור יינתנו רק באמצעות הצבת עגורנאי מוסמך, שהוא עובדו של קבלן כוח האדם."
במילים פשוטות, כוונת התיקון שהתווסף להוראות החוק היא שבמקרה בו תאגיד המספק שירותי כוח אדם מספק עובדים שהם עגורנאים (מפעילי עגורן) – עליו לבקש לעסוק בתחום המנופאים ולקבל היתר מיוחד בהתאם לתנאים הבאים:
ב. "היתר (לפי סעיף קטן א) יינתן רק לתאגיד שמטרתו ועיסוקו היחידים הם מתן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים מוסמכים."
התנאי הראשון ברור למדי: מטרת התאגיד תהיה אך ורק היצע כוח אדם של עגורנאים מוסמכים. משמעות הדבר שעל התאגיד לשנות את תחום עיסוקו ולקבוע מחדש את מטרותיו לפי התיקון החדש לחוק וכמובן, שעליו לעסוק בתחום המנופאים בלבד ולא באף תחום אחר!
ג. התנאי השני לקבלת היתר מיוחד וכנראה החשוב ביותר מביניהם, קובע כי לפני קבלת רשיון מנופאי – עגורן, על מבקש הרישיון להציג אישור ממפקח העבודה הראשי שהוא אכן עומד בדרישות הבטיחות בעבודה בהתאם לפקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש, התש"ל – 1970).
חוק "קבלן כוח אדם"
בנוסף לתיקון החדש שהתווסף, ימשיכו לחול תנאי החוק "קבלן כוח אדם" כפי שחלו עד כה:
- על מנהל התאגיד או בעל המניות להיות בעל ניסיון של שלוש שנים לכל הפחות במתן שירותי כוח אדם או ניהולו.
- חלק יגידו שמיותר לציין, אך חשוב להדגיש: על בעל מבקש הרישיון או ממלא תפקידו מטעמו בחברה לשמור על עבר נקי בחמש השנים שקדמו לבקשה (לפחות) מכל עבירה שיש עמה קלון או עבירה שחומרתה או נסיבותיה אינן מאפשרות את עיסוקו כקבלן כוח אדם.
- על התאגיד להציג משרד עם חדר ראיונות, חלל המתנה, שירותים וגישה לנכים.
- באחריותה של החברה הקבלנית לכוח אדם (להלן "התאגיד") להציג ערבות בנקאית או ערובה כלכלית רלוונטית אחרת למילוי חובותיו של התאגיד כלפי עובדיו. גובה הערובה ההתחלתית יהיה כ – 38,500 ש"ח אשר יש יש להגדילה בהתאם להוצאות השכר.

שאלות לעניין
> מתי ייכנס לתוקף התיקון לחוק?
תוקפו של התיקון לחוק יחול כחצי שנה לאחר אישורו בקריאה שלישית; במקרה הנ"ל, אושר התיקון לחוק בתאריך 31.12.2018, כ"ג בטבת, התשע"ט.
> קבלני כוח אדם שעוסקים בתחום טרם התיקון
בהתאם להוראות התיקון, רשאי שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים לאפשר לתאגיד שעוסק במתן שירותי כוח אדם (בעל רישיון) להמשיך להעסיק את עובדיו שקדמו לתיקון החוק, זאת במשך תקופת זמן שלא תעלה על חודשיים. כמו כן, על בעל התאגיד להגיש בקשה להיתר מיוחד לפני שיכנס התיקון לתוקף.
> תאגידים המספקים שירותים נוספים מלבד שירותי מנופאים
מומלץ לעשות אירגון מחדש לתחומי פעילותו של התאגיד ולפצל את הפעילויות השונות תחת חברות שונות (חברות אם – בת, חברות אחיות וכו');