בחברה המתוקנת, דיני משפט קמו במטרה ליצור הבהרה לגבי זכויותיהם וחובותיהם של האזרחים כדי להכוונתם לחיות בשלום ובצוותא יחד עם יתר האזרחים בחברה. פרט לכך, הם נועדו להרתיע את האזרחים מפני ביצוע עבירות של פגיעה בבני אדם וברכוש. לעיתים קרובות, זכויותיהם של בני האדם מתנגשות זו בזו ועל בית הדין להכריע את הפור. אם כך, מה קורה בסוגיה המורכבת של גניבת זרע?
מה החוק אומר?
מבחינת החוק הישראלי, לא הוגדרה הגדרה משפטית למונח גניבת זרע. אם ננסה להגדיר את הסוגיה בכוחות עצמנו, אזי מדובר בסיטואציה החברתית שבה אישה הרתה לגבר מזרעו בניגוד להסכמתו, ידיעתו ורצונו. כלומר, הגבר היה בטוח כי האישה מגנה על עצמה באמצעות 'אמצעי מניעה' ומנועה מלהיכנס להיריון בשלב קיום יחסי האישות. במקרה זה, תחושותיו האישיות הן שהזרע "נגנב" ממנו.
על פי תפיסתו של בית המשפט העליון, התעברות הינה תוצאה טבעית של קיומם של יחסי האישות ועל כן, על הגבר להיות ער לקיומה של אפשרות סבירה זו וליטול על עצמו את האחריות לכל התפתחות הנובעת מקיומם של יחסי האישות.
במקרה זה, בית המשפט בראש ובראשונה מצדד בטובת הילד. ועל כן, במקרה שבו הרתה האישה לגבר ללא ידיעתו או אי-רצונו, הגבר יחויב בתשלום דמי מזונות. אין שום חשיבות לנסיבות, גם במקרה שבו האישה רימתה את הגבר במכוון. בנוסף, הגבר אינו רשאי לכפות על האישה להפסיק את ההיריון.
ומה לגבי הגבר?
בשל העובדה שלא מדובר בעבירה פלילית, האפשרויות המשפטיות היחידות העומדות בפניו תהינה להגיש תביעת נזיקין או תביעה על הפרת חוזה שבעל פה. כלומר, להציג את מצג השווא שהוצג בפני הגבר בכך שהאישה גרמה לו לחשוב כי היא משתמשת באמצעי מניעה, כשלמעשה לא עשתה זאת. יחד עם זאת, מדובר בטענות שקשה מאוד להוכחתן. יחסי האישות והשיחות הקודמות להן, מטבע הדברים, מתבצעות בין חדרי חדרים בפן אינטימי ובדרך כלל לא שותפים להן אנשים אחרים.
יחד עם זאת, גם אם תוכחנה טענותיו של הגבר, הוא עדיין מחויב כלפי בנו להכרה באבהותו ובתשלום דמי המזונות. בנוסף, על פי החוק הילד גם יהיה רשאי לרשת את אביו.
התביעה לאבהות
לגבר ישנה הזכות לסרב לבצע את בדיקת האבהות מטעמי פגיעה בגופו ובכבודו והטענות הללו עשויות להתקבל בבית המשפט אך ניתן יהיה להעמידו לדין על ביזיון החלטת המשפט ולהטיל על הסרבן עונש מאסר או קנס כספי. יחד עם זאת, זכותו של הילד לעמוד על שורשיו ומורשתו מתעלה על זכותו של האב שלא לדעת. לכן, בית המשפטגם אם אינו יוכל יחייב את הגבר לעבור בדיקת אבהות, עשוי להסיק שכתוצאה מסירובו לעבור את הבדיקה, הרי מדובר באביו.
מחוץ לנישואין
התביעה לאבהות רשאית להתבצע כאשר נולד ילד מחוץ לנישואין והאישה הינה רווקה, גרושה או אלמנה. יחד עם זאת, כאשר האישה נשואה וקיים ספק לגבי זהותו של האב, הרי במקרה זה קיימת סכנה הלכתית לקטין שעשוי להיות מוגדר כממזר, הגדרה שתפגע גם בו וגם בצאצאיו לדורי דורות. ועל כן, לא תתאפשר בדיקת אבהות במקרה זה משום שטובתו של הקטין עומדת לפני כל.