רצונו של המנוח וכפי שקבע בצוואה. בהיעדר צוואה הירושה נקראת ירושה על פי דין ויורשיו של המנוח יהיו קרוביו על פי מפתח הקבוע בחוק. אם אין למנוח יורשים יועבר העיזבון לאפוטרופוס הכללי היושב במשרד המשפטים.
כדי לחלק את הירושה, כלומר את הרכוש שהמנוח הותיר אחריו במותו, יש להגיש בקשה לצו ירושה אצל הרשם לענייני ירושה, יש לפנות לרשם על פי מקום מושבו של המוריש. לשכות הרשם לענייני ירושה פרוסות ב-5 מחוזות ברחבי הארץ: תל אביב, ירושלים, באר שבע, נצרת עלית וחיפה.
שיטת הירושה מבוססת על קשרי דם בין אבות לבנים
הבסיס לחלוקת ירושה בישראל, בהיעדר צוואה, מבוסס על קשרי אבות לבנים. כלומר, בעת חלוקת ירושה ללא צוואה יורשיו של המנוח הם קרובי משפחתו הקרובים אליו ביותר על פי סדר הירושה הקבוע בחוק – בן/בת זוג (למעשה הקרוב היחידי שאין לו קשר דם למנוח), צאצאים, הורים, קרובי משפחה אחרים. חשוב לציין כי גם קרובי משפחה שטרם נולדו נכללים ברשימת היורשים על פי דין, כל עוד מועד הלידה שלהם חל בתוך 300 יום ממועד פטירתו של המנוח.
סדר היורשים הקבוע בחוק הירושה
במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, חוק הירושה קובע כי זכות הראשונים בירושה תחולק באופן שווה בין בן הזוג של המנוח לבין ילדיו. בן הזוג יקבל 50% מהירושה וילדיו של המנוח יתחלקו באופן שווה במחצית הנותרת של הירושה. כדאי לדעת כי בן הזוג זכאי לרשת גם את המכונית הפרטית של המנוח ואת המיטלטלין שלו, החוק קובע כי אלמנה זכאית לקבל את דמי כתובתה מתוך העיזבון שהותיר אחריו המנוח, במקרים מסוימים האלמנה זכאית לקבל גם מזונות מהעיזבון.
סעיף 55 לחוק הירושה קובע כי הידוע (או הידועה) בציבור של המנוח זכאי לזכויות שוות בירושה כמו בני זוג נשואים, כל עוד הידוע או הידועה בציבור לא התחתנו מחדש, יש להוכיח כי הם קיימו משק בית משותף.
אם המנוח הותיר אחריו בן זוג אך אין לו ילדים, הירושה תחולק באופן שווה בין בן הזוג להורי המנוח או לאחיו ולאחיותיו. במקרים בהם הורי המנוח אינם בחיים, בן הזוג יקבל 2/3 מהעיזבון ואחיו יקבלו שליש. בן זוג עשוי לרשת את מלוא העיזבון אם המנוח לא הותיר אחריו ילדים, הורים, אחים ואחיות.
אם המנוח הותיר אחריו ילדים ולא הותיר בן זוג, הירושה תחולק באופן שווה בין ילדיו, אם הילדים לא נותרו בחיים יתחלקו בירושה נכדיו. מנוח שלא הותיר אחריו ילדים ובן זוג, הורים או אחים, הירושה תחולק באופן שווה בין הורי הוריו וצאצאיהם. במקרה של מנוח ערירי, יועבר עיזבונו לניהול האפוטרופוס הכללי, בהיעדר יורשים יועבר העיזבון לאחר מספר שנים למדינה.
חלוקת ירושה ללא צוואה מחייבת ידע משפטי והכרות עם חוק הירושה ותקדימים שונים בנושא, לכן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי על ידי עורך דין ירושה מקצועי ומנוסה.